Česko podléhá nové mánii. Na kulinářské festivaly letos přijdou stovky tisíc Čechů

Komerční sdělení

Gurmánské festivaly se stávají v posledních letech novým trendem a po celé České republice jich rapidně přibývá.Celkem je navštíví stovky tisíc Čechů a jejich počet se každoročně zvyšuje. Podle kvalifikovaného odhadu Petra Jiráska, ředitele Bosch Fresh Festivalu, se v letošním roce očekává, že počet návštěvníků naroste o více jak třetinu. Za posledních 6 let se počet návštěvníků více nežstonásobil.Lidé festivaly vyhledávají, protože mohou shlédnout zábavné show a přitom vyzkoušet běžně nedostupné speciality jako třeba hmyz či medvědí maso.Navíc se díky festivalůmkultivuje a obohacuje kultura českého stravování.

2 ze 3 Čechů jí alespoň jednou měsíčně mimo domov

Češi se postupně naučili vyrážet častěji do ulic za různými gurmánskými zážitky, mezi které patří i kulinářské festivaly. Podle průzkumůaž 64 % obyvatel ČR zajde na jídlo mimo domov alespoň jednou do měsíce. Češi si zpestřují své gurmánské zážitky různými druhy akcí, mezi které se řadí i stále oblíbenější a navštěvovanější gurmánské festivaly dobrého jídla a pití.„Za posledních šest let se zájem Čechů o dobré jídlo radikálně změnil. Nejen, že se Češi nebojí zkoušet různé hmyzí či molekulární speciality, ale rádi si pochutnají na exotice jako je medvědí nebohadí maso. Návštěva kulinářského festivalu je atrakcí a výletem pro celou rodinu. Na zájem lidí reagujeme a kromě zajímavých specialit nabízíme i pestrý program.S Bosch Fresh Festivalem, který je největší akcí svého druhu v ČR, jsme začínali v Plzni a tento rok se bude konat i v Pardubicích, Praze a poprvé v Brně,“říká Petr Jirásek, ředitel Bosch Fresh Festivalu a dodává: „Nárůst pozorujeme každý rok. Jasně to ilustruje příklad Plzně, kde se před šesti lety konal první ročník. Tehdy dorazilo 14 300 návštěvníku. Vloni to bylo už 33 000. V minulém roce přišlo dohromady na festival do Plzně, Pardubic a Prahy neuvěřitelných 80 000 návštěvníků. Letos očekáváme ještě větší zájem.

Kuchaři se shodují: festivaly kultivují a obohacují českou kuchyni

Díky kulinářským festivalům se mění i stravovací návyky českých domácností. Lidé na vlastní kůži poznávají cizí kuchyně, netradiční podoby pokrmů i jejich servírování. Mají možnost v rámci různých workshopů vyzkoušet přípravu nových jídel a jejich chutě. Mění se také celkové vnímání gastronomie.

Na kulinářských festivalech nechybí ani živé show pod vedením věhlasných šéfkuchařů.„Tyto festivaly mají nezastupitelnou roli, protože Čechy inspirují a zároveň kultivují kulturu stravování. Za dobu své praxe pozoruji, jak se v posledních letech situace rychlemění, a Češi se nebojí experimentovat a poznávat nové druhy kuchyně,“ komentuje Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a hlavní představitel Bosch Fresh Festivalu.

Vše na jednom místě a za přijatelnou cenu

Lidé si postupně na různé akce spojené s jídlem zvykli a rádi je vyhledávají. Nechávají se inspirovat, překvapovat nejrůznějšími chutěmi a rádi experimentují. Každý má šanci najít to pravé nebo si vyzkoušet to, co ho láká. Tím mohou být v případě festivalů i lahůdky extrémní, molekulární, hmyzí kuchyně nebo pivní speciality. Češi objevili, že festivaly nabízí vysokou gastronomii za přijatelnou cenu a především na jednom místě.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí