Jak správně určit výši půjčky před výplatou? Půjčte si jenom tolik, kolik zvládnete vrátit

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Váháte, jestli jít do půjčky před výplatou? Klidně ji zkuste. Dobře ale předem zvažte, kolik si chcete půjčit a na co přesně.

Půjčku před výplatou využívá čím dál více lidí

Z několika dotazníkových šetření vyplývá, že půjčku před výplatou vyzkoušela více než polovina dotázaných a zájem o ni neustále stoupá. Někteří si půjčují i opakovaně. Průměrná částka, o kterou lidé žádají, se přitom pohybuje od 1000 Kč do 3000 Kč. Půjčky před výplatou tak už nejsou na trhu ničím novým.

Půjčte si jen nezbytnou částku a neutrácejte za věci, které mohou počkat

Potřebujete nutně náhradní díl do auta? Nebo vám přestala fungovat lednice? Pak pár tisíc, co vám v peněžence chybí, můžete klidně získat prostřednictvím půjčky před výplatou. Pokud si ale chcete půjčit peníze jen na něco, co vám udělá radost, dobře si rozmyslete, jestli to za to stojí.

Výše půjčky by pak neměla výrazně převýšit potřebnou částku. Mnoho lidí si půjčuje víc, aby měli rezervu pro případ potřeby. To ale není pokaždé dobře. Peníze navíc se často rozplynou v drobnostech (tu větší nákup, tam nějaké oblečení, co by ještě počkalo), a pak může být splácení půjčky o to těžší.

Pozor na vysoké úroky a sankce v případě zpožděné platby

Většinou se splatnost půjčky pohybuje v rozmezí 1 až 30 dnů. Než si tak o ni zažádáte, měli byste si být jistí, že peníze na její uhrazení opravdu seženete tak rychle. I zaměstnavatelé se s výplatou mohou zpozdit, je proto dobré, dát si alespoň několikadenní rezervu. Pokud totiž nevrátíte zapůjčenou sumu v dohodnutém termínu, může se vám půjčka pěkně prodražit. Není výjimkou, že se nakonec vrací i dvojnásobná částka.

Při hledání vhodného poskytovatele půjčky před výplatou se také zaměřte na úroky. Mnohdy bývají velmi vysoké. Ideální je, když si je přepočítáte na procenta. Poplatek 600 Kč za vyřízení půjčky nemusí znít hned špatně. Když si ale uvědomíte, že z 3000 Kč je to 20 %, nezní už nabídka tak lákavě.

Vyplatí se také sledovat různé akce, které nebankovní společnosti pořádají pro své nové klienty. Často můžete mít první půjčku úplně zdarma. Vrátíte tedy přesně tolik, kolik jste si půjčili.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí