Družstevní bydlení? Pro více než třetinu Čechů velká neznámá

Komerční sdělení

Jak funguje družstevní bydlení? Podle průzkumu nedokáže tuto otázku zodpovědět přes 37 % Čechů. Družstevní výstavba přitom splňuje na trhu s nemovitostmi základní požadavky moderní doby: bývá levnější než klasické novostavby od developerů, kvalitní a zaručuje flexibilitu.

Družstevní výstavba není v tuzemsku minulostí, v republice stále funguje řada bytových družstev, která se starají o byty a budovy svých členů-družstevníků. Díky svým přednostem totiž tento typ výstavby v současnosti nabízí zajímavou alternativu k pořízení si bytu na hypotéku. Přes 37 % Čechů však o družstevním bydlení nemá dostatek informací. Vyplynulo to z celorepublikového on-line průzkumu pro Stavební bytové družstvo Stavbař, které se proto rozhodlo založit informační portál druzstevnivystavba.cz.

Kvalita za rozumnou cenu je velkým lákadlem

„Chceme lidem jednoduše vysvětlit, jak funguje družstevní bydlení a jaká jsou jeho pozitiva,“ vysvětluje cíl informačního portálu František Sojka, předseda SBD Stavbař. Na webu se tak návštěvníci například dozvědí i rady, jak družstevní byt financovat.

„Podle průzkumu totiž lidé při hledání nového bydlení upřednostňují hlavně cenu bytu, až poté řeší jeho rozlohu či dostatečné sociální zázemí v okolí,“ poukazuje Sojka na nejčastější odpovědi více než 800 respondentů. „Družstevní bydlení je vhodné zrovna pro ty, kteří nemají dostatek prostředků na získání hypotéky. Nikomu totiž nemusíte složitě dokazovat své příjmy,“ dodává.

Sojkovi daly za pravdu i výsledky průzkumu. Více než polovina zpovídaných, kteří měli o družstevní výstavbě dostatek znalostí, ji viděla jako dostupnější možnost bydlení pro lidi, kteří nedosáhnou na hypotéku. Třetina dotazovaných pak označila družstevní výstavbu jako levnější a více než 28 % respondentů ji vnímalo jako důvěryhodnější v porovnání s novostavbami developerů. „U nového družstevního bydlení je totiž velmi důležitá předem určená cena za m² včetně DPH, která se už nemění. A to díky tomu, že jsou v ní rovnou započítány i prostory lodžií, sklepa či garáže. Cena pod 50 000 korun za m² nového bytu je tak pro mnohé velkým lákadlem,“ poukazuje Sojka.

Léty prověřené družstvo si zároveň dokáže ohlídat i kvalitu stavebních prací, protože ví, že bude muset celou budovu v následujících letech spravovat z vlastních financí.

Jako byste platili běžný nájem, ale po letech bydlíte ve vlastním

Jak tedy družstevní výstavba funguje? Zájemci o byt se stávají členy družstva tím, že uhradí základní členský vklad, jenž se pohybuje v rozmezí pouhých 25–35 % celkové ceny bytu. „V některých lokalitách si tak můžete pořídit třípokojový byt i za několik set tisíc,“ poukazuje na výši počátečních nákladů Sojka. Zbylou část ceny bytu splácí členové družstvu po dobu následujících 20–25 let ve formě nájemného. „Výše nájemného v nových družstevních bytech je srovnatelná či dokonce mírně levnější než tržní nájemné bytů v okolí,“ vyzdvihuje další výhodu družstevního bydlení Sojka.

Družstevní bydlení tak lze chápat i jako investici do budoucna pro ty, kteří v současnosti bydlí v pronájmu. Často se jedná o mladé rodiny, jež by se ale rády přestěhovaly do většího bytu, drobné živnostníky, kterým banka neschválila hypotéku, či tzv. singles. Po splacení úvěru družstvu si totiž členové mohou zažádat o převod bytu do osobního vlastnictví, o nějž se postará družstvo. „Měsíčně tedy platíte srovnatelnou sumu jako při tržním nájemném, ale máte jistotu, že jednou budete skutečně bydlet ve vlastním,“ porovnává družstevní bydlení a pronájem Sojka.

Výhodou družstevního bydlení je i jeho flexibilita. Převod členského podílu se realizuje převodem členských práv a povinností na jinou osobu, což lze vyřídit obratem. Není třeba běhat po úřadech a shánět potřebné dokumenty. Převod členských práv a povinností má navíc dvě výhody – celá transakce nepodléhá dani z nabytí nemovitosti (dříve daň z převodu nemovitosti), za určitých podmínek nemusíte hradit ani daň z příjmů, která jde svou výší 15 procent v případě několikamilionových bytů až do statisíců korun. „To uvítá zejména mladá generace, která se prozatím nechce moc vázat, protože počítá s tím, že pravděpodobně ještě změní místo svého bydliště,“ uzavírá Sojka.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí