Karel Gott zazáří ve zlatě, mincovna mu vyrazí medaile k narozeninám

Komerční sdělení

Jablonecká Česká mincovna vyrazí k příležitosti 75. narozenin legendy české populární hudby, Karla Gotta, trojici pamětních medailí. Mnohonásobný Zlatý slavík tak doslova zazáří ve zlatě, a to na jednouncové a půluncové zlaté medaili. Pro zájemce bude připravena také stříbrná varianta. Nejvzácnější z této trojice se bezesporu stane uncová zlatka, kterých se mezi českou veřejnost dostane pouhých 250 číslovaných kusů.

Výtvarných předloh se ujali medailéři Jaroslav Bejvl a Petr Horák. Každý z nich ztvárnil jednu stranu. Na líci medaile je vyobrazen portrét Karla Gotta. „Mistrovi u volby asistovala jeho žena Ivana s dětmi. Ze tří variant, které jsme předložili, zvolili provedení Jaroslava Bejvla, který je jedním z našich nejlepších výtvarníků v oblasti modelace portrétů. Já se domnívám, že to byla velmi dobrá volba,“ řekl Tomasz Surdy, který má na starosti v České mincovně VIP a korporátní klientelu.

Na rubu medaile se nachází slavík a harfa. Pro tuto stranu byla inspirací oblíbená Gottova plastika, do medaile její podobu vtisknul Petr Horák. „Práce na pamětní medaili pro osobnost formátu Karla Gotta je pro každého výtvarníka velkou ctí. Lyra na mém návrhu znázorňuje hudbu, vavřín symbol velikosti a zpívající slavík odkazuje na veřejnosti dobře známé úspěchy v anketě o nejpopulárnějšího zpěváka Československa a později České republiky,“ uvedl Petr Horák, který zpěvákovi daroval jednu kopii sádrového odlitku s vlastnoručním věnováním.

Fanoušci Karla Gotta budou moci dohromady vybírat ze tří variant. Zlaté medaile vyjdou ve dvou provedeních – jednouncovém (31,1 g) a půluncovém (15,56) za cenu 55 000 Kč, resp. 27 500 Kč. Mincovna připravila i variantu ve stříbře, jednouncová stříbrná medaile vyjde na 2 000 Kč. Ačkoliv Karel Gott oslaví narozeniny až v příštím roce, medaile vychází v listopadu a objednat je lze na webu České mincovny již nyní. „Všechny medaile vychází v limitovaném nákladu, nejzajímavější jsou z tohoto pohledu uncové zlatky, kterých se mezi sběratele dostane pouhých 250 kusů, každá s ručně vyraženým pořadovým číslem. Bude to tak i zajímavá investice,“ doplnil Surdy.

Karel Gott, který přijede do Jablonce nad Nisou medaile slavnostně pokřtít, se stal za půlstoletí své kariéry skutečným fenoménem. Jeho popularitu v České republice odráží anketa Český slavík (dříve Zlatý slavík), kterou od roku 1964 suverénně ovládá. Že jeho obliba nezná hranic, dokazují plné koncertní sály po celém světě. Na jeho koncerty se chodí v New Yorku, v Moskvě i v Pekingu.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí