Cena akcií roste strmě nahoru, čeká nás další bublina?

Komerční sdělení

Cena akcií v posledních týdnech dosáhla svého maxima. Širší ukazatele amerického akciového trhu v úterý sice zastavily sedmidenní sérii vzestupu, index Dow Jones však ve středu zavíral na novém rekordu těsně nad úrovní 14 455 bodů. Zlato se oproti tomu propadlo na šestiměsíční minimum k 1 560 USD za unci a jen pomalu se zotavuje. Aktuálně se pohybuje těsně pod 1 590 USD za unci. Jaké jsou další možné scénáře?

„Jedním z možných, nebo spíše velmi pravděpodobných scénářů, je prudká korekce na akciovém trhu. Je jen otázkou času, kdy k ní dojde. Současný růst totiž není podložen reálnou výkonností ekonomiky, ale levnými penězi, které se dostávají do oběhu od centrálních bank ke komerčním bankám, finančním institucím a globálním korporacím. Na trh se každý měsíc dostává nových 85 miliard USD od americké centrální banky (FED). Tyto peníze pak výše zmíněné subjekty alokují do akcií a jejich cena strmě roste. Do spirály se přidávají další investoři, kteří vybírají své zisky na zlatě a překlápí své investice z tohoto kovu do akcií. Toto je v historii známý a odzkoušený princip. V momentě, kdy investoři usoudí, že jsou akcie na svém maximu, začnou naopak vybírat zisky na akciích a opět je překlápět do levného zlata. Výprodej akcií může také spustit náhlá negativní zpráva ze světa – vyostření geopolitických rizik, opětovné vyhrocení situace v zadlužené Evropě atd.,“ míní Kamil Kresta, manažer ČM AURUM, investičního portálu České mincovny.

Kamil Kresta

Manažer ČM AURUM (Česká mincovna)

www.cm-aurum.cz

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy a Slezska. České mince vyrábí od roku 1993, od závěru roku 1994 vyrazila všechny dosavadní stříbrné a zlaté mince a od roku 1996 i všechny oběžné mince České republiky vydávané Českou národní bankou. Rozvíjí vlastní výrobu mincí a medailí, zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků. V říjnu 2012 zprovoznila svůj vlastní investiční portál ČM AURUM.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí