Jak se pozná lichvář?

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Superrychlá a supervýhodná půjčka s úrokem 50 000% -je to lichva? Podle českých zákonů není. Podvodníky tak musíte poznat sami. Čeho se při půjčce vyvarovat?

V polovině června se na trhu objevil nový úvěrový produkt. Úvěr do deseti tisíc vyřídíte do hodiny. Splatnost je do třiceti dnů. Pak vám naskakují úroky ve výší 2 500 –50 000%. Je to vůbec legální?

Bohužel ano. V roce 2009 se v českém parlamentu naposledy diskutovalo o stanovení maximální výše úrokové sazby. K ničemu se ale nedošlo. Trestný čin lichvářství je tak u nás stále definován dost nekonkrétně jako zneužití něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti a lehkomyslnosti pro slib plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru.

Podle nedávných průzkumů agentury Mediafax každý pátý Čech přiznává, že není schopen odlišit lichvu od rychlé půjčky. Češi se zkrátka v úvěrech nevyznají, ale půjčují si, kde se dá.

Nejen úrok

Lichva se nepozná jenom podle velkého úroku. Šikovní poskytovatelé, kteří vám velmi rádi poskytnou půjčky ihned, správně pochopili, že Češi hodnotí důvěryhodnost úvěru jen podle úrokové sazby. Své peníze si tak raději vybírají na dodatečných poplatcích a doplňkových službách.

Smluvní podmínky

Podle zmíněného průzkumu jsou smluvní podmínky při podpisu úvěrové smlouvy srozumitelné jen pro 13% lidí. Rozsáhlá smlouva plná odborných pojmů a složitých opisů je pro většinu dlužníků netransparentní, ale i tak ji ze zoufalství podepíšou.

Předčasné splacení

Je s údivem, kolik lidí se nechá nachytat na tak banální věc, jako je předčasné splacení. Narozdíl od výše úroku totiž tento parametr český zákon upravuje. I u rychlé půjčky online máte možnost předčasného splacení s minimálními poplatky. Jakmile vám poskytovatel tvrdí, že nic předem splatit nemůžete, porušuje zákon.

Cílová skupina

Často se mluví o finanční negramotnosti Čechů. Je důležité si uvědomit, že lichvářské společnosti se zaměřují právě na lidi, kteří půjčkám nerozumí. Je to zhruba 20% sociálně nejslabších obyvatel s nízkými příjmy a bez vzdělání.

Garance kvality

Nejlepší způsob, jak se vyhnout lichvářům je vůbec se mezi ně neplést. Jediný, kdo vás nikdy neokrade je známá bankovní instituce. Z průzkumu agentury Mediafax také vyplynulo, že za nejdůvěryhodnější považují Češi Českou Spořitelnu. Na stránkách www.csas.cz tak najdete jenom ověřené a garantované nabídky úvěrů.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí