Spořte na jistotu

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Výrazy jako úspory peněz, šetření pro strýčka Příhodu nebo odkládání peněz stranou se dnes skloňují ve všech pádech. Reálná mzda sice roste, ale s ní také přímo úměrně životní náklady, spousta lidí tak najednou cítí nutkavou potřebu spořit a ukládat každou volnou korunu.

Jedním ze způsobů, jak chytře a zároveň spolehlivě spořit, je stavební spoření. Finanční produkt, který spatřil světlo světa v roce 1993, u nás využívají miliony lidí. Letos očekávají stavební spořitelny získání 2.000.000. klienta, a tak se není co divit, že výhodnost tohoto druhu spoření se snaží zákonodárci aspoň trochu omezit a z objemu peněz u stavebních spořitelen částečně krýt státní ztráty. I přes všechna omezení ale zůstává stavební spoření jedním z nejjistějších a nejstabilnějších způsobů zhodnocování peněz.

Stavební spořitelny spravují nejvíc peněz

Podvědomě si to uvědomují i klienti stavebních spořitelen, na jejich konta již uložili celou šestinu všech svých peněz, nejoblíbenější a nejznámější stavební spořitelnou je Českomoravská stavební spořitelna, známá také jako Liška. Je překvapivé, že i když se stát snaží výhody stavebního spoření maximálně ořezat, plánované změny se zatím neprojevují na zájmu klientů o tento finanční produkt. Je to dáno jednak bezpečností vkladů a také tím, že dosud ani jedna ze stavebních spořitelen neprošla žádným skandálem.

Stavební spoření je pro každého

Co tedy můžete od stavebního spoření čekat? Jedná se, jak už název napovídá, o finanční produkt, jehož cílem je naspořit peníze na cokoliv související s bydlením. Ještě dnes sice máte možnost použít naspořené peníze neúčelově, tedy na cokoliv, do budoucna politici plánují omezení a možnost využít úspory pouze účelově. Většině klientů to ale vadit nebude. Už dnes jsou vklady z drtivé většiny používány na stavbu, rekonstrukci nebo bydlení. Podle statistik se stavební spořitelny podílejí na výstavbě každého druhého nového bytu nebo domu. Hovoří se ale i o tom, že by do budoucna mohla být účelovost stavebního spoření rozšířena např. o životní spoření na penzi nebo financování studia.

Vklady stavební spořitelně jsou ročně velmi slušně zhodnocovány, u Lišky až 5,04 % ročně, což může u čtyřčlenné rodiny znamenat státní podporu až 8 000 Kč za rok. Úspory jsou samozřejmě ze zákona pojištěné a výhodně si od banky i půjčíte. Pokud již spoříte dostatečně dlouho a máte naspořenou odpovídající sumu peněz, stačí klasický úvěr ze stavebního spoření, u nějž se úroková sazba pohybuje už od 3,7 %. Jestli objevíte ideální nemovitost pro koupi nebo potřebujete peníze z jakéhokoliv důvodu čerpat dřív, než máte nárok na získání standardního úvěru ze stavebního spoření, můžete si za výhodných podmínek vzít tzv. překlenovací úvěr. Ten je sice o něco méně výhodný, po dobu splácení se úroková sazba pohybuje kolem 4 %, ale úrokovou sazbu si vlastně určíte sami tím, jak dlouho chcete překlenovací úvěr splácet. Vzít si ho můžete až do výše cílové částky vaší smlouvy o stavebním spoření.

Štěstí přeje připraveným

Stavební spořitelny se samozřejmě snaží stále lákat nové klienty, a proto v průběhu roku přicházejí s celou řadou zajímavých akcí. Vyplatí se proto průběžně sledovat jejich nabídku, můžete tak ušetřit třeba poplatek za uzavření smlouvy nebo získat mnohem výhodnější podmínky pro úvěr ze stavebního spoření nebo překlenovací úvěr.

Autor: dobryweb.cz

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí