Hypotéky vládnou světu

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

S největší pravděpodobností patříte mezi většinu, která už čerpá alespoň jeden hypoteční úvěr. Pokud ne, asi o tom uvažujete nebo je majitelem hypotéky někdo ve vašem okolí. Proč se staly hypotéky fenoménem naší doby? Protože umožňují žít tak, jak chceme, aniž bychom museli mít naspořené miliony.

Odborníci se shodují, že ceny nemovitostí už nedosáhnou stejného vrcholu, jako tomu bylo kolem roku 2008. Na druhou stranu se nemohou shodnout, jestli ceny budou ještě stále klesat nebo ne. To, za kolik si koupíme nový dům nebo byt totiž ovlivňuje nejen touha prodávajícího vydělat maximum, ale také širší okolnosti, jako třeba národní ekonomika. Každopádně platí, že jestli chcete investovat do nemovitosti, už se nemusíte bát, že byste na její koupi prodělali. Pokud na obchod plánujete čerpat hypotéku, budou se vám třeba hodit naše rady, jak na to.

Nevybírejte jen podle výše úroků

Na výběr správné banky pro čerpání hypotéky si nechte dostatek času. Není nic jednoduššího, než si na pár večerů sednout k internetu a pečlivě si prostudovat nabídky jednotlivých bank. Práci usnadní i spousta on-line nástrojů, jako jsou modelové příklady nebo hypoteční kalkulačka. Vyberte si dva až tři favority mezi bankami a ty osobně navštivte. Rozhodně se ale nerozhodujte jen podle výše úrokové sazby. Jednak se vám po skončení fixačního období (tzn. za 1 – 5 let) úplně změní, ale také existuje spousta důležitějších faktorů. Není náhodou za lákavou nabídkou nějaký háček v podobě skrytých poplatků? Budete mít možnost svou hypotéku předčasně bez sankcí splatit? Nebude od vás hypoteční banka žádat, abyste si u ní v případě získání hypotečního úvěru založili také běžný účet a svěřili jí tak všechny své peníze?

Některé banky už dnes nabízejí servis na míru. To znamená, že vy doložíte jen informace o stavu svých financí (platu, úspory použitelné pro nákup nemovitosti) a o zbytek se postará sama banka. Sežene si výpis z katastru nemovitostí, dodá odhadce ceny nemovitosti nebo zařídí jednání s úřady. I to vás může stát nejen hromadu času, ale i peněz, které vám tak banka ušetří. Některé banky nabízejí i zvýhodněné podmínky pro své stávající klienty. Získat tak můžete celou řadu výhod, nižší úrokovou sazbou počínaje a poradenstvím zdarma nebo výhodami u partnerů konče.

S bankou začněte vyjednávat ještě před podpisem rezervační smlouvy

Realitní kancelář vás bude pravděpodobně tlačit k co nejrychlejšímu podpisu rezervační smlouvy a zaplacení nevratného rezervačního poplatku. Nejednejte unáhleně a nechte si čas. S návrhem rezervační a kupní smlouvy zajděte do vybrané hypoteční banky a začněte s ní jednat o konkrétní hypotéce. Předejdete tak tomu, že byste přišli o rezervační poplatek, pokud by banka odmítla nemovitost financovat a zároveň vám banka pomůže odhalit případné nesrovnalosti ve smlouvě.

Sledujte nabídku hypoték neustále

O možnosti refinancování hypotéky už jste asi slyšeli. Jedná se o velmi jednoduchou a často také výhodnou záležitost, kterou můžete řešit v době konce fixačního období. Refinancování velmi jednoduše řečeno znamená, že přejdete k jiné hypoteční bance i se svým stávajícím úvěrem. To vše za výhodnějších podmínek, než u současné banky. Proto se vyplatí sledovat stále nabídky konkurenčních bank, i když už svůj hypoteční úvěr čerpáte.

Autor: dobryweb.cz

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí