Prezident HK ČR: „Česká republika není v tvrdém ekonomickém propadu“

Komerční sdělení

Hrubý domácí produkt dle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento. Hospodářská komora České republiky, nejvýznamnější podnikatelská organizace v zemi, však upozorňuje na skutečnost, že toto číslo je předběžné a může se určitým způsobem ještě změnit.

„Tahounem ekonomiky ČR je export, který se snaží dostat do pozitivních čísel. Bohužel si musíme objektivně říci, že všechna ostatní čísla včetně stavebnictví, spotřeby atd. mají záporné hodnoty. Přes to všechno jsou klíčové ukazatele, a to včetně HDP ČR, v pozitivním, kladném pásmu. Na zmiňované minusové procento se bohužel dostáváme v případě, že dojde k očištění o inflaci,“ říká Petr Kužel, prezident HK ČR. Hospodářská komora České republiky nesdílí názory některých ekonomů, kteří o České republice tvrdí, že se dostává do tvrdého ekonomického propadu. „Domnívám se, že Česká republika stagnuje tak, jak to bylo predikováno před mnoha měsíci a ve stagnaci ještě rok bohužel vydrží,“ míní Petr Kužel.

Hospodářská komora České republiky doufá, že vláda ČR přijde s rychlými opatřeními, která nastartují i stavební výrobu. „Stavební výroba je bohužel postižena tím druhým velmi negativním polarizačním znaménkem, ovšem pokud se tato chyba napraví, tak se do pozitivních čísel dostane i spotřeba domácností,“ uvádí Petr Kužel. HK ČR společně s českými ekonomy před nástupem nového roku vydala prohlášení zabývající se vývojem ekonomiky ČR včetně HDP v roce 2012. „Hospodářská komora České republiky predikovala minus jedno až jeden a půl procenta, což bylo všemi přijato. Je skutečně nezbytné udržet vývoj ČR v pozitivní nule, a to i v natolik těžké době, která nás pravděpodobně díky Řecku a Španělsku čeká,“ dodává Petr Kužel, prezident HK ČR.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev. HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 65 regionálních komorách a 83 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí