Světová ekonomika je i přes krizi na úvěrovém trhu silná

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Nepříjemná krize světového trhu s úvěry sice zvýšila rizika hrozící světové ekonomice, její růst přesto zůstává silný. Jednání o reformě hlasovacích kvót ve fondu pokročila a rýsují se data, kdy by změny mohly být schváleny. Kurz dolaru je stále nadhodnocený, přestože v poslední době klesal na nová minima a zejména evropským politikům se silný kurz eura nelíbí. Zaznělo to na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), které se tento víkend koná ve Washingtonu.

Předpokládá se, že reálný růst světové ekonomiky bude letos a v příštím roce opět blízko pěti procent. Přibližně o polovinu tohoto nárůstu se přitom postarají silně rostoucí takzvané mladé ekonomiky s Čínou, Indií a Brazílií v čele, uvedl americký ministr financí Henry Paulson před jedním z výborů fondu.

Britský ministr financí Alistair Darling proti tomu namítl, že turbulence finančních trhů světovému hospodářskému růstu uškodí. Konkrétní celkový dopad se ale podle něj zatím nedá kvantifikovat.

Česká ekonomika je ve velmi dobré kondici, což zapadá do velmi příznivého obrázku světového hospodářství, řekl českým novinářům během výročního jednání světových finančních institucí ve Washingtonu guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Česká reforma veřejných financí nebyla námětem jednání, dodal.

MMF v sobotu některé evropské politiky podráždil veřejným prohlášením, že kurz dolaru je i na nebývalém minimu stále nadhodnocený. Přitáhl tím pozornost ke své snaze monitorovat vývoj devizových kurzů mnohem aktivněji. Dolar v pátek vůči euru spadl na historické minimum pod 1,43 USD a od začátku roku klesl o osm procent. Mnoho evropských politiků se proto s obavami vyjadřuje o tom, že vysoký kurz eura ohrozí vývoz z eurozóny. Německý ministr financí Peer Steinbrück ale naopak říká, že silný kurz evropské měny je lepší než slabé euro.

Kurz eura se na konci týdne dostal na rekord nad 1,43 dolaru. Proti svému rekordnímu minimu z roku 2000 je tak nyní evropská měna vyšší zhruba o 74 procent a za posledních 12 měsíců se její kurz zvýšil o 15 procent. Česká měna se v pátek vůči oběma hlavním světovým měnám několikrát dostala na svou nejsilnější hodnotu v historii. Odpoledne překonala hranici 19 korun za dolar, když se krátce obchodovala na 18,99 Kč/USD. K euru koruna dosáhla nového maxima 27,20 Kč/EUR.

Návrh změn hlasovacích kvót jednotlivých členů ve fondu bude pravděpodobně nachystaný na dubnové zasedání fondu. Konečnou dohodu by pak mělo stvrdit výroční zasedání fondu na podzim příštího roku. Uvedl to předseda Mezinárodního finančního a měnového výboru MMF Tommaso Padoa-Schioppa. Reforma má dát větší váhu takzvaným mladým ekonomikám.

Výbor ve zprávě po jednání uvedl, že podporuje celkové zvýšení hlasovacích práv o deset procent, přičemž by se základní hlasy nejméně zdvojnásobily. Zvýšení hlasovacích kapacit se přiřadí silným a výrazně rostoucím mladým ekonomikám. V případě České republiky by se přepočet kvót řádově týkal setin procenta, což postrádá praktický význam.

Podle Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) má fond stále důležitou roli dozoru nad světovou ekonomikou. Potvrdila ji krize světového trhu s úvěry z letošního léta, uvedl na zasedání prezident EBRD Jean Lemierre. V rozhovoru také uvedl, že soukromý sektor je v Česku již dost silný na to, aby se dokázal vypořádat s riziky.

Americké ministerstvo financí na zasedání opět podpořilo ani ne týden starý plán tří velkých amerických bank vytvořit fond s miliardami dolarů, který by bankám pomáhal zvládat nynější krizi na hypotečním trhu v USA. Mnoho bankovních manažerů a investorů k této iniciativě ale zaujalo opatrný postoj. Někteří z nich říkají, že spolupráce s tímto fondem nebude nijak přínosná.

Odcházející šéf fondu Rodrigo Rato dodal, že si fond zatím nestanovil žádný cíl pro prodej zlata ze svých rezerv. O návrhu prodat až 400 tun zlata se podle něj zatím jedná, napsala agentura Reuters. Výroční zasedání MMF a Světové banky doprovázejí protesty odpůrců globalizace.

zdroj:www.ct24.cz

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí