Zahraniční obchod láme rekordy

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Výsledky říjnového zahraničního obchodu přinesly historicky nejvyšší měsíční vývoz i dovoz. Export se meziročně v běžných cenách zvýšil o 13,6 procenta na 238,4 miliardy korun a import o 11,5 procenta na 229,8 miliardy korun. Uvedl to Český statistický úřad. Obchodní bilance skončila přebytkem 8,6 miliardy korun, což je meziročně o 4,8 miliardy více. Tak velký přebytek trh neočekával.

„Český průmysl je velmi dobře rozjetý a kurz koruny zatím není pro ekonomiku ani v nejmenším problém. Na druhou stranu je jasné, že další posilování koruny bude exportéry brzdit,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Upozornil také na to, že výrazný přebytek zahraničního obchodu má snadné vysvětlení – dovezli jsme nezvykle málo ropy. Hodnotově je to meziročně o 49,3 procenta méně, naturálně o 51,6 procenta. Tento pokles dovozu je však jen dočasný a v příštích měsících musíme počítat naopak s výrazným nárůstem importu této komodity.

Tahouny exportu byly už tradičně stroje a automobily, jejich vývoz se zvedl celkem o 14,4 procenta. Dalším výrazně exportně rostoucím oborem jsou telekomunikační zařízení. Je však třeba uvést, že stejné výrobky tvoří podstatné položky importu.

Pokud jde o teritoriální rozdělení, už tradičně máme kladnou bilanci se státy EU 27  (38,9 miliardy korun), s nečlenskými unijními státy pak zápornou (30,3 miliardy korun). Snížil se náš deficit obchodu s Ruskem, a to o 4,3 miliardy korun. Prohloubil se však schodek obchodu s Čínou (o 4,9 miliardy korun) a Japonskem (o 2,3 miliardy korun).

Za posledních dvanáct měsíců se v porovnání s předchozími dvanácti měsíci zvýšil vývoz o 16,1 procenta a dovoz o 14,4 procenta. Obchodní bilance dosáhla aktiva 77,1 miliardy korun, což je zlepšení o 40,2 miliardy korun.

„Zájem o české výrobky ve světě neklesá. Díky růstu západoevropských ekonomik a boomu na Slovensku exporty dále porostou. Naopak proti zahraničnímu obchodu budou stát drahé minerální suroviny a kurz koruny. Ten se zatím nestačil v exportech odrazit. Koruna má díky excelentním makroekonomickým ukazatelům a rostoucím úrokovým sazbám ještě mnoho prostoru k posílení. Export do eurozóny i do dolarových oblastí bude tedy z tohoto titulu složitější. Silný kurz naopak podpoří import,“ řekl Pikora.

Statistici provedli rovněž pravidelné čtvrtletní zpřesnění údajů. Za první tři čtvrtletí letošního roku je nyní oficiálně aktivum obchodní bilance 67,2 miliardy korun (o 2,2 miliardy méně, než se uvádělo).

Zdroj: Hospodářská komora ČR

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí