Srpnové zvýšení důchodů

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Od srpna letošního roku se všem důchodcům v České republice zvýší důchod o 470 korun měsíčně. Vláda již podala návrh na snížení současné hranice růstu cen pro mimořádné zvýšení důchodů z deseti na pět procent. Tímto bude možné mimořádně zvýšit důchody ještě v tomto roce.

Důchody je možno zvýšit buď v pravidelném termínu (na začátku roku), nebo v mimořádném termínu. Ten byl zaveden jako pojistka k zamezení výrazného poklesu reálné hodnoty důchodu v případě vysokého růstu úhrnného indexu spotřebitelských cen za domácnosti celkem. Pravidla pro mimořádné zvyšování důchodů byla zaveden od července roku 2002. Toto zvýšení však bylo podmíněno růstem cen alespoň o deset procent.

Vývoj inflace v několika posledních letech i očekávání pro roky následující ukazují, že mimořádného termínu zvyšování důchodů je možno použít i při růstu, který je významně nižší, než deset procent. Pokud by pravidlo deseti procent bylo zachováno, důchody by bylo možno zvýšit až v pravidelném termínu, tedy od ledna příštího roku. V tomto roce by reálná hodnota průměrného starobního důchodu oproti jeho reálné hodnotě v roce 1989 činila 105, 6 procent. Oproti minulému roku je však toto číslo o 3,3 procenta niž­ší.

Vláda tedy podala návrh na snížení desetiprocentní hranice o polovinu. Srpen tohoto roku tak bude nejbližším možným termínem, v němž bude možno realizovat mimořádné zvýšení důchodů. Hlavním důvodem je především délka legislativního procesu, času potřebného pro schválení nařízení vlády a organizačně technického zabezpečení výplaty zvýšených důchodů.

Aby mohlo být v letošním roce realizováno další zvýšení důchodů po lednu 2008, je vyžadována změna zákona o důchodovém pojištění. Příslušnou novelu zákona předložila vláda parlamentu v březnu. Poslanecká sněmovna zákon schválila 1. dubna a 23. dubna jej projednal i Senát. Po schválení zákona je třeba stanovit konkrétní podmínky zvýšení nařízením vlády, jehož návrh již Ministerstvo práce a sociálních věcí rozeslalo do meziresortního připomínkového řízení. Předpokládá se, že vláda návrh projedná a schválí nejpozději na první červnové schůzi. Díky tomu bude mít Česká správa sociálního zabezpečení necelé dva měsíce na zabezpečení administrativních záležitostí. Důchody bude potřeba zvýšit pro 2,8 milionu důchodců, dále bude potřeba důchodce informovat a provést i změny pro výplatní místa, tedy na poštách nebo na bankovních účtech důchodců.

Každému důchodci se penze zvýší o 470 korun měsíčně

Základní výměra důchodu, která je jednotná pro všechny důchodce, se zvýší z částky 1700 korun na částku 2 170 korun měsíčně. Zvýšení se bude týkat všech druhů důchodů (starobní, plné invalidní, částečné invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí). Zvýšení se bude týkat i těch důchodců, kteří pobírají současně několik důchodů najednou (např. starobní a vdovský důchod). Tato skutečnost se liší od předchozích zvýšení důchodů. Změna se bude vztahovat i na důchody, které budou teprve přiznány. Výše částky, o kterou se budou důchody zvyšovat byla stanovena tak, aby částka, o kterou se důchody u průměrného starobního důchodu zvýší, byla shodná se sto procenty růstu cen v období od srpna minulého roku do ledna roku letošního. V tomto období růst dosáhl 5,1 procentní­ho bodu.

Důsledky zvýšení

Průměrný vyplácený starobní důchod se zvýší o 5,1 procenta na částku 9 616 korun. Reálná hodnota průměrného starobního důchodu, který bude vyplácen v tomto roce bude činit 107,6 procenta jeho reálné hodnoty v roce 1989. Relace průměrného vypláceného starobního důchodu vzhledem k průměrné hrubé mzdě bude 40, 3 procenta a relace k čisté mzdě zůstane zachována na hodnotě 52, 9 procenta. Výdaje na zvýšení důchodů budou v tomto roce ve výši 6,8 miliardy korun.

Zvýšené výdaje na výplatu důchodů budou nižší, než příjmy z pojistného na důchodové pojištění. Podle odhadu se předpokládá, že v resortu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) budou příjmy převyšovat výdaje přibližně o 12, 5 miliardy korun. Během prvního kvartálu letošního roku to bylo o 3, 4 miliardy korun. Schválený státní rozpočet pro letošní rok však nepočítal s mimořádnou valorizací důchodů a nezabezpečuje pokrytí zvýšených výdajů na důchody. MPSV z tohoto důvodů navrhuje, aby vláda schválila použití prostředků z rezervních fondů organizačních složek státu na posílení výdajů vybraných kapitol státního rozpočtu na pokrytí zvýšených výdajů na důchody.

Zvýší se i příplatky k důchodu účastníků odboje

Příplatky k důchodům, které byly přiznané ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem a k ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, a které byly přiznané před 1. srpnem 2008 se zvýší o 3,6 procenta částky příplatku, která náleží ke dni, od něhož se příplatek zvyšuje. Tyto příplatky se zvýší od splátky důchodu, s nímž se vyplácejí, splatné po 31. červenci 2008.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí