SOS: mBank a GE Money Bank diskriminují cizince

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) provedlo minulý průzkum mezi bankami na českém trhu. Stalo se tak v důsledku stížností cizinců, kteří se na sdružení obraceli s tím, že jim není umožněno používat některé bankovní služby. Z průzkumu vyplývá, že společnost bank neumožňuje zřídit běžný účet cizincům. GE Money Bank zase upírá možnost čerpání půjčky u cizích státních příslušníků.

V takovém chování pak SOS spatřuje diskriminační chování. Jiné bankovní domy totiž tyto služby cizincům nabízejí. Sdružení obrany spotřebitelů se na diskriminaci spotřebitele zaměřuje ve spolupráci s nevládní organizací Iuridicum Remedium (IuRe) a to v rámci projektu nazvaného Co je a není diskriminace.

Proti tvrzení se však ohradila mBank, která se brání tvrzením, že od spuštění banky na webu mBank využívají její služby stovky cizinců. Banka se rovněž brání tím, že na webu je jasně uvedeno, že podmínkou pro otevření účtu je dosažení 18 let a v případě cizinců trvalý nebo přechodný pobyt na území ČR (doložitelný příslušným dokladem od Cizinecké policie, který obsahuje přidělené rodné číslo cizince).

„Rádi bychom ještě upozornili na skutečnost, že mBank působí na českém trhu teprve 5 měsíců. Její strategie je v postupném budování a rozšiřování stávajících produktů a služeb pro klienty. Produkty na trh uvádíme krok za krokem, proto i pro cizince bez výše uvedených dokladů tuto možnost budeme poskytovat v nejbližší době. Její zavedení je totiž vázáno technickou změnu systému, která je nyní připravena a testuje se.“, dodává mluvčí mBank Tomáš Vyšohlíd.

Zákon o ochraně spotřebitele ve svém § 6 diskriminaci zakazuje. V přístupu ke službám nemůže být tedy zacházeno se spotřebiteli dvojím způsobem a to jen na základě státního občanství. V případě neumožnění otevření běžného účtu a nebo čerpání půjčky je to ze strany zmíněných bank diskriminační jednání. V tomto konkrétním případě si SOS uvědomuje skutečnost, že případné vymáhání pohledávky musí mít úvěrová společnost účinným způsobem zabezpečeno. Neztotožňujeme se však s názorem, že takovým zajištěním je institut českého státního občanství. „Není možné tvrdit, že toto zvýšené riziko je paušálně spjato se všemi občany majícími jiné než české občanství,“ vysvětluje právnička SOS Eva Petlachová.

Je mnoho bank, které cizinci otevření běžného účtu a čerpání půjčky poskytují. V případě úvěrů většinou požadují záruky typu trvalého pobytu v ČR, případně alespoň po dobu splácení úvěru, dále doložení finančního příjmu na území ČR. U hypotečních úvěrů pro občany EU postačuje, že nemovitost leží na území ČR. U cizince z třetího státu mimo EU se většinou vyžaduje trvalý pobyt a příjem na území ČR. To je jen příklad, že prostředkem k zajištění pohledávky není nezbytně institut státního občanství příjemce služby.

Podmínka trvalého či dlouhodobého pobytu pro otevření běžného účtu diskriminuje ty, kteří chtějí v ČR legálně pobývat, případně i pracovat, což budou opět převážně občané jiné národnosti. V takových případech představuje číslo bankovního účtu důležitý údaj pro zaměstnavatele. V dnešní době je již pramálo firem, které vyplácejí odměnu v hotovosti. Navíc vyloučení skupiny spotřebitelů – cizinců je v tomto případě bezdůvodné a nepřiměřené, v jiných EU členských státech nevídané.

SOS zaslalo stížnost ČNB na neadekvátní chování ze strany GE Money Bank vůči spotřebitelům – cizincům, kterým banka neumožňuje čerpat půjčky. Stejně tak byl zaslán podnět, aby ČNB prošetřila způsob, jakým mBank přistupuje k cizincům, kterým brání v otevření běžného účtu.

Zdroj: Sdružení obrany spotřebitelů ČR, mBank, FinExpert.cz

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí