REACH: Čtyři dny do startu předregistrace chemikálií

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Již za čtyři dny dostanou podniky možnost předběžně registrovat asi třicet tisíc chemických látek, které se dnes běžně používají v ekonomikách Evropské unie. Vyplývá to z nařízení REACH o registraci, hodnocení, povolování a omezování některých chemikálií. Tyto látky musejí být předregistrované do 1. prosince letošního roku.

„REACH se vedle výrobců a dovozců chemických látek týká i některých jejich zpracovatelů. Nové nařízení se tak dotýká i části investorů, jejichž projekty pro Českou republiku zprostředkovala agentura CzechInvest,“ říká Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

Evropská agentura pro chemické látky odhaduje, že se jí z celé EU nashromáždí na 180 tisíc žádostí o předběžnou registraci. Tu musejí provést desítky tisíc producentů, dovozců nebo některých zpracovatelů chemických látek, pokud je chtějí dál bez přerušení vyrábět nebo importovat. Povinnost mít schválenou registrační dokumentaci se vztahuje na všechny právnické osoby, které vyrábějí nebo dovážejí více než tunu jednotlivých chemikálií ročně.

REACH zakládá systém dohledu s cílem zajistit, aby zvlášť nebezpečné látky zůstávaly neustále pod kontrolou a postupně se je dařilo nahrazovat vhodnými alternativními substancemi nebo ekonomicky a technologicky vhodnými procesy.

Zdroj: Czechinvest

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí