Z pohledu ČNB byl minulý rok ekonomicky velmi úspěšný

Komerční sdělení

foto: ilustrační fotografie

Česká národní banka vypracovala v pořadí již čtvrtou roční hodnotící zprávu stavu naší ekonomiky. Tato, pro rok 2007 hodnotí vývoj české ekonomiky v tomto roce z aspektu finanční stability jako velmi úspěšný navzdory šokům přicházejícím ze zahraničních finančních trhů.

Podle prognózy centrální banky se v průběhu roku 2008 dopady převážně jednorázových proinflačních faktorů začnou vytrácet a inflace by se měla postupně vracet k inflačnímu cíli.

Zpráva se dotýká rizik pro naší ekonomiku a jedním z nich je i síla české koruny, ze zahraničích témat pak zpomalení ekonomického růstu a úvěrová krize. Rizika podle zprávy ČNB mohou ovlivnit jak český export, tak mohou oslabit domácí hospodářskou aktivitu.

Celkové zadlužení českých domácností je ve srovnání se západoevropskými zeměmi stále nízké a nachází se na bezpečné úrovni. Zadlužení Čechů se ale každý rok zvyšuje přibližně o třetinu a loni překonalo hranici 800 miliard korun. Úvěry lidí u bankovních institucí dosáhly na konci minulého roku 680 miliard korun, z toho úvěry na bydlení tvořily 510 miliard korun a spotřebitelské úvěry 170 miliard korun. I když nelze české domácnosti považovat celkově podle centrální banky za předlužené, rizikem mohou být úvěry pro nízkopříjmové domácnosti.

V hodnocení světové ekonomiky si zpráva všímá skutečnosti, že došlo k výraznému přehodnocení vyhlídek růstu světové ekonomiky pro následující dva roky, a to směrem dolů. K útlumu by mělo dojít nejen v USA, Británii, Japonsku, ale s útlumem je nutné počítat i v eurozóně.

Měnová politika ČNB reagovala na nárůst inflačních tlaků. V průběhu roku 2007 došlo ke čtyřem zvýšením měnověpolitické sazby a k dalšímu v únoru 2008 – vždy o 0,25 p.b. Makroekonomická prognóza ČNB z počátku května 2008 předpokládá, že v průběhu roku 2008 se dopady převážně jednorázových proinflačních faktorů začnou vytrácet a inflace by se měla postupně vracet k inflačnímu cíli. V souladu s tím by mělo být úrokové prostředí v ČR v dalších dvou letech stabilní.

Zdroj: Portál veřejné správy České republiky

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí