Stanovení délky pracovního týdne direktivou EU

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ministři práce a sociálních věcí Evropské unie se minulý týden dohodli na direktivě o výši maximální pracovní doby. Tato doba byla stanovena na 48 hodin týdně, to se může zdát jako vážné omezení pro podnikání. Podstatné ale je, že zaměstnanci se budou moci rozhodnout, zda chtějí pracovat přesčas. Jinak řečeno závisí tedy na svobodné dohodě mezi zaměstnavateli a zaměstnanci.

K výsledku jednání předseda Unie malých a středních podniků David Šeich říká: „Byla zachována základní svoboda důležitá pro konkurenceschopnost evropských ekonomik. Výsledek jednání lze tedy přivítat.“

Dohody o přesčasech jsou totiž pro spoustu podniků životně důležité v situaci, kdy na trhu práce chybějí potřební zaměstnanci a podnikatelé potřebují nutně splnit zakázky, aby nepřišli o důvěru. Podobná situace nastává, když více zaměstnanců zároveň onemocní a výroba je taktéž ohrožena. Nemožnost využít přesčasů by v takových případech zejména u malých podnikatelů mohla mít vážné dopady na přežití firmy.

Stejné omezení týdenní pracovní doby platilo v České republice doteď. Pro české podnikatele je ale důležité, že možnost dohody firem se zaměstnanci o přesčasech nebyla EU nijak dotčena.

Důležitým faktorem pro dohodu byl problém se zaměstnanci ve zdravotnictví, kdy lékaři tráví čas v nemocnici při službách. Doba odpočinku, kdy zaměstnanec fakticky nepracuje a pouze čeká na zavolání, se však do limitu pracovní doby počítat nebude.

Zdroj: Unie malých a středních podniků ČR

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí