Nejškodlivější úřad v ČR

Komerční sdělení

Známe nejškodlivější úřad v České republice. Více než 12 500 čtenářů serveru www.mojepoplat­ky.cz zvolilo jako „vítěze“ FINANČNÍ ÚŘAD. Jako nejškodlivější uvedlo finanční úřad 2 840 čtenářů, tedy celých 23 % všech hlasujících. Ve svých komentářích čtenáři tento úřad komentovali jako největšího nepřítele podnikatelů či největšího zloděje a popisovali své konkrétní negativní zkušenosti z práce finančních úřadů.

Co může být příčinou negativního vnímání finančních úřadů?

Z komentářů i odpovědí občanů vyplývá, že finanční úřad patří k úřadům, kam se lidé vypravují jen velice neradi. Občané kritizují především přehnanou přísnost a netoleranci finančních úřadů k opominutím či neúmyslným chybám poplatníků. V důsledku opominutí tak často velmi rychle nastupují tvrdé sankce ze strany úřadu.

Zuzana Chocholová z oddělení komunikace Ministerstva financí k výsledkům ankety uvedla „Vzhledem k tomu že úkolem finančních úřadů (a daňové správy obecně) je výběr daní a dohlížení na řádné plnění daňových povinností, je zřejmé, že již z tohoto titulu není daňová správa nikde populární, téměř by se dalo říci, že čím nepopulárnější je finanční úřad, tím lépe vykonává svoji činnost.“

Ještě negativněji je vnímán fakt, že důraz na plnění povinností není oboustranný. Pokud se pochybení dopustí finanční úřad, resp. jeho zaměstnanci, žádné sankce ani trest mu v podstatě nehrozí. Objektivně je finanční úřad kritizován za neefektivnost ve výběru daní. Česká republika má v evropském srovnání nejvyšší náklady na výběr daní ze zemí OECD. Z 1 koruny tak jen náklady při výběru daní padne 0,021 haléřů, tedy 2,1 % vybrané částky. Pro srovnání USA ve stejné srovnání vykázaly náklady pouze 0,005% vybrané částky na daních.

OECD: Náklady na výběr daní (podíl nákladů na výběr k příjmům v %)

foto: freeimages, ilustrační fotografie
Kritizován je i fakt, že finanční úřad není schopen podat občanům kvalitní a rychlé informace k tomu, aby mohli své povinnosti plnit. Finanční úřad je tak velkou částí veřejnosti vnímán jako represivní orgán státu, jehož hlavním úkolem je lidi trestat.

Druhý se umístil Katastrální úřad

Na druhém místě se umístil katastrální úřad, který získal 20 % hlasů a v celkovém vyjádření mu dalo hlas 2 537 čtenářů. V anketních otázkách označilo nejvíce občanů za hlavní důvod neoblíbenosti katastrálních úřadů fakt vysokých poplatků. Tento negativní pohled je navíc zesílen dalším připravovaným výrazným zvýšením poplatků na katastrálních úřadech od nového roku. Poplatky se mají zvýšit až o 300 %. Například poplatek za vklad z 500 Kč až na 1500 Kč. V Praze jsou navíc kritizovány dlouhé lhůty zápisů do katastru nemovitostí.

Třetí skončila s odstupem Česká správa sociálního zabezpečení

Na třetím místě se umístila Česká správa sociálního zabezpečení, které dalo hlas 13 % hlasujících. V celkovém vyjádření získala správa 1 678 hlasů. Za druhým katastrálním úřadem tak ČSSZ zaostává o celých 7 % hlasů. Na ČSSZ kritizují občané nejvíce nedostatek informací k plnění povinností. Dalším důvodem je též nepřehlednost a komplikovanost systému a velké množství dokumentů a formulářů, kterým musí občané porozumět. K tomu lze dodat, že tato skutečnost není vinou ČSSZ, ale státu, který množství povinností občanům uložil. Mezi dalšími důvody jsou zmiňovány stejně jako u finančních úřadů netolerance a vysoké sankce za běžná opomenutí.

ANKETA O NEJŠKODLIVĚJŠÍ ÚŘAD V ČR
Finanční úřad (2840) 23 %
--- --- ---
Katastrální úřad (2537) 20 %
Česká správa soc. zabezpečení (1678) 13 %
Úřad práce (1170) 9 %
Stavební úřad (1038) 8 %
Obecní/městský úřad (celek) (743) 6 %
Živnostenský úřad (726) 6 %
Ministerstvo (662) 5 %
Dopravněsprávní odbor (594) 5 %
Magistrát hl. města Prahy (297) 2 %
Krajský úřad/magistrát (257) 2 %
Celkem hlasovalo: 12 542

zdroj: Miroslav Zeman

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí