Ministerstvo obrany zaplatí pokutu

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina potvrdil svým druhostupňovým rozhodnutím uložení pokuty dvacet tisíc korun Ministerstvu obrany. Důvodem jsou pochybení při zadávání zakázky na koupi tří parních sterilizátorů.

V daném případě ministerstvo vybralo jako nejvhodnější nabídku společnosti HOSPIMED, která však nesplňovala požadavky zadávací dokumentace. Namísto uzavření smlouvy měl proto zadavatel nabídku HOSPIMED, podobně jako i jiné další vyloučit.

V této souvislosti je nutné uvést, že je zcela v pravomoci zadavatele formulovat takové zadávací podmínky, které co možná nejlépe odpovídají jeho potřebám. Jakmile však jsou zadávací podmínky stanoveny, jsou závazné nejen pro zájemce o zakázku, ale i pro zadavatele samotného při přezkoumání a hodnocení nabídek. Pokud proto zadavatel nedopatřením, nebo nedostatečnou péčí při zpracování zadávací dokumentace, či i z jiných důvodů formuluje takové požadavky, které zbytečně zužují konkurenci nabízených plnění, pak důsledky takového nedostatku musí nést zadavatel.

Zdroj: Úřad na ochranu hospodářské soutěže

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí