Vláda schválila státní rozpočet na příští rok a zvýšení platů učitelům

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Členové vlády schválili státní rozpočet na rok 2009 nebo také žádost ministerstva školství o navýšení prostředků na platy učitelům pro letošní rok. Vláda také souhlasila s novelou zákona o dani z příjmu, druhou etapou důchodové reformy a s novelou zákona o advokacii.

Ministr financí Miroslav Kalousek po jednání vlády řekl, že se vláda dohodla na snížení sociální pojištění pro zaměstnance o 1,5 procenta na příští rok a zachování současné sazby daně ve výši 15 %, stejně tak jako zachování výše slev. „Snížení sociálního pojištění znamená, že poplatník s příjmem 10 000 hrubého ušetří 150 korun měsíčně. Tato úprava zajistí fyzickým osobám pro rok 2009 v podstatě stejné daňové zatížení jako v roce 2008 a zároveň nezvýší deficit veřejných rozpočtů,“ řekl ministr Kalousek.

Vláda také schválila státní rozpočet na příští rok. Deficit veřejného rozpočtu by měl být 39,1 miliardy korun. Výdaje by podle ministra financí měly být 1,053 bilionu korun. Návrh také počítá se schodkem veřejných financí ve výši 1,5 procenta HDP.

Učitelé dostanou přidáno

Předseda vlády Mirek Topolánek na tiskové konferenci oznámil, že vláda dnes schválila navýšení platů pro učitele. Letos dostane ministerstvo školství na platy 500 milionů korun. „Vyšší platy pro učitele jsme zapracovali do rozpočtu i pro příští rok. Nepředpokládám tedy žádný problém,“ řekl premiér.

Členové vlády dnes také přerušili návrh poslanců Strany zelených na referendum o přímé volbě prezidenta. Premiér řekl, že o návrhu ještě bude diskutovat s představiteli koalice. „Dohodli jsme se, že si na to sedneme ještě v rámci K9 příští týden. Já to vidím trochu jako diskutabilní krok, nicméně naprosto respektuji názor koaličního partnera,“ řekl k tomu předseda vlády.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí