Nevíte jak a proč se bude zvyšovat regulované nájemné v příštím roce? Zde jsou odpovědi

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo odpovědi na nejčastěji kladené otázky, které se týkají zvýšení regulovaného nájemného v příštím roce. Ministerstvo tak reagovalo poté, co bylo v médiích zveřejněno, že se nájemné výrazně zvýší.

Prvním problémem je, že velká část lidí neví, koho se zvýšení nájmů týká. Půjde jen o ty domácnosti, které žijí v pronajatých bytech s regulovaným nájemným. Nejčastějším pronajímatelem je obec, avšak může se jednat i o soukromé pronajímatele. V České republice se tedy bude zvyšování nájmu týkat asi každé šesté domácnosti.

A proč byl vlastně zákon o jednostranném zvyšování nájemného přijat? Poslanecká sněmovna jej ve svém minulém funkčním období schválila jako plán postupného sbližování hladiny regulovaného a tržního nájemného. Regulované nájemné totiž bylo v mnoha případech tak nízké, že jeho výnos neumožňoval vlastníkům zajistit plnou péči o svůj majetek. Mnozí pronajímatelé tak museli na provoz svých domů přispívat „ze svého“. Právě proto vlastníci domů podali stížnost u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Jejich hlavním tvrzením bylo, že je omezováno jejich ústavní právo na volné nakládání se svým majetkem.

Občany dále zajímalo, jak se stanovuje výše nájemného. Proces funguje tak, že se stanoví maximální výše nájemného, která je součtem stávajícího nájemného a povoleného přírůstku. Povolený přírůstek se stanovuje individuálně. A to podle hodnoty tzv. aktuálního nájemného v závislosti na velkosti sídla a podle regionu, ve kterém se nachází. K určení maximální výše nájemného byla od 1. července na stránkách ministerstva pro místní rozvoj (www.mmr.cz) spuštěna speciální kalkulačka. Protože se však jedná o maximální povolený přírůstek, je nutno vyčkat rozhodnutí vlastníka. Ten totiž nemusí chtít využít této maximální horní hranice a přírůstek nájemného tak může být nižší.

Ke sbližování regulovaných a tržních nájmů byly určeny čtyři termíny. První proběhl na začátku roku 2007 a druhý počátkem letošního roku. V obou případech se jednalo o zvýšení regulovaného nájemného zhruba o dvacet procent. Třetí termín byl vyhlášen na červen letošního roku, avšak jeho realizace nastane nejdříve na počátku následujícího roku. Nyní je na vlastnících domů, v jakém rozsahu možného povoleného zvýšení nájemného využijí. Svým nájemníkům však musí svůj záměr oznámit alespoň tři měsíce dopředu. Data pro stanovení povoleného přírůstku vycházejí z údajů ministerstva financí, které sleduje vývoj kupních cen bytů.

Poslední zvyšování regulovaného nájemného by mělo proběhnout v roce 2010. Výši cílového nájemného opět sdělí ministerstvo pro místní rozvoj. Stane se tak opět na základě statistických dat poskytnutých od ministerstva financí v polovině příštího roku. Od počátku roku 2011 již nebude podle zákona nájemné regulováno.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí