Pololetí skončily České dráhy se ziskem 26 milionů

Komerční sdělení

Plus 26 milionů korun, takový je podle českých účetních standardů hospodářský výsledek Českých drah za první pololetí letošního roku. Také provozní výsledek hospodaření před zdaněním EBITDA se vyvíjel dobře a dosáhl výše 1005 milionů korun, což je meziroční zlepšení o 73 milionů. Kondice národního dopravce se tak za poslední dva roky znatelně mění k lepšímu a díky tomu jsou České dráhy schopny se vyrovnat s meziročním růstem cen vstupů.

Národnímu dopravci se podařilo přilákat do vlaků více cestujících, meziroční nárůst přepravených osob je 1,4 milionu. Dál také pokračuje trend, kdy lidé vlaky více používají pro cestování na delší vzdálenosti. Tržby z osobní přepravy vzrostly o 230 milionů.

„Situace ale zdaleka není tak růžová, jak by se mohlo zdát. Vyšší příjmová stránka je bohužel vyvážena výrazně vyššími výdaji. Díky propouštění a snížení mezd úředníkům máme o půl miliardy nižší náklady na zaměstnance, současně s tím však vzrostla cena nafty, elektřiny a obecně známá je i skutečnost, že letos platíme mnohem víc za dopravní cestu. Za to, že jezdíme po kolejích, jsme jen za prvních šest měsíců zaplatili Správě železniční dopravní cesty 814 milionů korun. To představuje meziroční zvýšení o 120 milionů, ačkoliv jsme ujeli zhruba stejný počet kilometrů jako loni. Elektřina a nafta nás přišly dráž o 81 milionů,“ dodává náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku Michal Nebeský.

A tak zatímco se firma snaží srazit režijní či osobní náklady, ušetřené peníze spolkne růst cen.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí