„Odkud je můj notebook?“, ptají se mladí z celé Evropy a sjíždějí se do Prahy

Komerční sdělení

Dnes do Prahy přijíždí 25 mladých lidí z pěti evropských zemí, aby se společně věnovali životním příběhům výrobků, které běžně nakupujeme. Účastní se totiž mezinárodního projektu „Made in?“, který organizuje občanské sdružení Mladí zelení ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou. Projekt se soustředí na problematičnost výroby v rozvojových zemích a způsob distribuce nákladů a příjmů při procesu výroby.

Účastníci se zaměří na životní příběhy šesti předmětů každodenní potřeby – notebooku, mobilu, trička, hamburgeru, banánu a kávy. Výstupem projektu bude kampaň upozorňující na rozličná rizika spojená s výrobou v rozvojových zemích. Veřejnost se až do 1. října může přijít podívat na některou z přednášek od odborníků z Amnesty International, Hnutí Duha či o.s. Na Zemi. Hlavní panelová diskuse na téma produkce v rozvojových zemích se bude konat ve středu 28. září v areálu České zemědělské univerzity. Podrobný program najdete na www.mladizele­ni.cz.

„Chceme ukázat, že omezení spotřeby je prospěšné a nepříliš náročné. Během desetidenního setkání v Praze připravíme happening a putovní výstavu, se kterou poté budeme jezdit po celé ČR a pořádat debaty pro veřejnost,“ říká vedoucí projektu Tomáš Křemen.

„Při nákupech často přemýšlím, co se děje před tím, než se zboží dostane do obchodu. Nikdy jsem ale neměla šanci se to skutečně dozvědět. Doufám, že v rámci projektu „Made in?“ se to konečně dozvím a budu mít možnost připravit kampaň, která to řekne i ostatním,“ prohlásila Athina Michailidi z Řecka, jedna z účastnic projektu.

Dvacet pět účastníků přijede ze Německa, Slovenska, Maďarska, Řecka a ČR. Projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie v rámci programu Mládež v akci.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí