Poradna: Rozvod v předdůchodovém věku a výše důchodů

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Iva: S manželem jsme se začátkem roku rozvedli. Koncem roku budu odcházet do normálního důchodu. Zajímalo by mě, jaký to bude mít vliv na moje důchodové nároky. Změní se mi nějak výpočet důchodu? Jak to bude s výchovným na mé dvě děti?

Na výpočet Vašeho starobního důchodu, ať už řádného nebo předčasného důchodu, nebude mít rozvod žádný vliv. Starobní důchod se Vám vypočte standardním způsobem. Budete mít i nárok na výchovné na dvě děti, tedy ve výši 1000 Kč (500 Kč na každé dítě). Rozvod nemá na výši výchovného vliv.

Předčasný důchod výchovné nekrátí

Výchovné ve výši 1000 Kč byste měla, i kdybyste ještě během letošního roku odešla do předčasného důchodu. Z důvodu odchodu do předčasného důchodu se výchovné na děti nijak nekrátí a nemění.

Majetkové vypořádání nemá na důchod vliv

Z důvodu majetkového vypořádání mezi Vámi a Vaším bývalým manželem samozřejmě nedochází k žádné úpravě výpočtu starobního důchodu. Na výši důchodu mají vliv pouze příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, což není případ při rozdělování majetku.

Výši důchodu ovlivňuje pouze Váš průběh pojištění

Dle aktuální legislativy platí, že výpočet starobního důchodu závisí výlučně na průběhu pojištění žadatele o starobní důchod. Měsíční částka Vašeho starobního důchodu bude tedy záviset pouze na Vašich rozhodných příjmech a Vaší získané době pojištění. Výpočty řádného starobního důchodu nebo předčasného důchodu dle výpočtové formule letošního roku si můžete provést v našich důchodových kalkulačkách:

TIP: Kalkulačka průměrné důchodové mzdy 2024

TIP: Kalkulačka starobního důchodu 2024

Nevznikne Vám nárok na vdovský důchod

Vzhledem k tomu, že jste se však s manželem rozvedla, tak nebudete mít v budoucnu nárok na vdovský důchod. I kdyby Vaše bývalé manželství trvalo dlouhodobě, tak nelze pobírat vdovský důchod po zemřelém bývalém manželovi. A to ani v případě, že jste s bývalým manželem vychovali dvě děti. Vdovský důchod náleží při splnění zákonných podmínek pouze po zemřelém manželovi. Po bývalém manželovi vdovský důchod nikdy nenáleží.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí