Poradna: Evidence na úřadu práce a odpočet životního pojištění

štítky Daně Poradna Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Marcela: Ze zdravotních důvodům jsem ukončila v loňském roce zaměstnání a od října do konce roku jsem v evidenci na úřadu práce. U bývalého zaměstnavatele jsem pracovala 15 let. Vždy jsem si snižovala daň o platby na životním pojištění. Jak to udělám letos? Mohu požádat o daně bývalého zaměstnavatele nebo si musím podat daňové přiznání?

V případě, že jste v roce 2023 měla zdanitelné příjmy pouze od bývalého zaměstnavatele, tak jej můžete do 15. 2. 2024 požádat o roční zúčtování daně za rok 2023. Podání žádosti v zákonném termínu je nutností. Automaticky za Vás bývalý zaměstnavatel roční zúčtování daně provést nemůže.

Vyplnění daňového přiznání

Samozřejmě si můžete i sama podat daňové přiznání, v takovém případě budete muset k daňovému přiznání doložit potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2023 od bývalého zaměstnavatele. Při příjmech pouze ze závislé činnosti (ze zaměstnání) se vyplňuje zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání, jehož vyplnění je při poměrně jednoduché a získá se více času na získání všech daňových dokladů snižujících roční daňovou povinnost.

Odpočet životního pojištění za rok 2023

I za rok 2023 snižují vlastní vklady na smlouvu o životním pojištění splňující zákonné podmínky, což bude Váš případ, když jste v minulých letech daňové odpočty uplatňovala, daňový základ až o 24000 Kč. Každá tisícikoruna daňového odpočtu přináší daňovou úsporu ve výši 150 Kč (1000 Kč × 15 %).

TIP: Kalkulačka čisté mzdy v roce 2024

Daňová vratka z důvodu uplatnění slevy na poplatníka

Vzhledem k tomu, že jste slevu na poplatníka uplatnila pouze v měsících leden až září 2023 a za celý rok se v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání uplatní sleva na poplatníka v plné roční částce 30840 Kč bez ohledu na počet měsíců výdělečné činnosti, tak Vám za rok 2023 vznikne nárok na zajímavou finanční vratku.

Závěrem

Důvodem pro daňovou vratku tedy budou nejenom Vámi uváděné daňové odpočty na životním pojištění, ale i využití roční slevy na poplatníka v plném rozsahu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí