Poradna: Mám si doplatit důchod nebo pracovat na procenta

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Karel: Do řádného důchodového věku jsem mohl odejít před dvěma lety, neučinil jsem tak a stále pracoval. Nyní přemýšlím, zdali si nemám nechat důchod zpětně doplatit. Co bude pro mě výhodnější? Za jak dlouho by se mi projevila výhoda vyššího důchodu z důvodu přesluhování?

Obě varianty mají své výhody, proto záleží na Vašich osobních preferencích. Zpětně doplatit starobní důchod je možné maximálně 5 let zpětně, což splňujete. Při doplacení starobního důchodu cca za dva roky zpětně se samozřejmě postupně důchod upravuje, tak aby byl aktuálně ve stejné výši jako by se skutečně pravidelně měsíčně pobíral od řádného důchodového věku.

Vyšší důchod z důvodu přesluhování

V případě, že si o důchod zpětně nepožádáte, tak budete mít starobní důchod skutečně vyšší, neboť výdělečnou činností, ze které jste odváděl sociální pojištění, jste si zvýšil dobu pojištění ovlivňující výši státního důchodu. Za každých odpracovaných 90 kalendářních dní se zvyšuje výpočtový základ o 1,5 %.

Doplacení důchodu

Když si necháte důchod zpětně doplatit, tak budete mít vyšší aktuální hotovost, kterou budete moci utratit dle svého uvážení nebo zhodnocovat.

Smazávání „finančního náskoku“

V případě, že si zažádáte o důchod později, tak budete mít vyšší měsíční důchod, který by tento případný "finanční náskok" postupně smazával.

Zvýšení aktuálních příjmů

Z kratšího časového hlediska a z důvodu zajímavého aktuálního využití inkasovaných finančních prostředků je výhodnější doplacení důchodu. Z delšího časového hlediska je výhodnější vyšší měsíční důchod.

Kdy převáží výhoda vyššího důchodu?

Pro konkrétní propočet, za jak dlouho se vyplatí vyšší starobní důchod oproti doplacení, je nutné znát detailní průběh pojištění, aby bylo možné vyčíslit jednotlivé varianty. Ty ve Vašem případě neznám, takže pro Váš případ Vám nejsem schopen říci žádné konkrétní číslo. V praxi se však jedná o delší časový horizont, např. i 12 let.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí