Zdanění příjmu z nájmu

štítky Daně Investice přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pronajímatelé musí příjem z nájmu uvést do daňového přiznání. Výhodou příjmů z nájmu je skutečnost, že se z nich neplatí sociální a zdravotní pojištění. Celkové zdanění je nižší než mzdy ze zaměstnání nebo zisku z podnikání.

I zaměstnanci s příjmy z nájmu nemohou požádat svého zaměstnavatele o roční zúčtování daně a sami si musí podat daňové přiznání. Od zaměstnavatele potřebují k vyplnění daňového přiznání potvrzení o zdanitelných příjmech za daný rok, které je nedílnou součástí daňového přiznání. Pro daňové účely je jedno, zdali se pronajímá byt či dům. Rozhodující je celkový roční daňový základ z nájmu.

Skutečné výdaje nebo paušál

Základem daně z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu je příjem ponížený o související výdaje. Vlastníci nemovitosti mohou skutečné výdaje uplatnit ve skutečné výši nebo 30% výdajovým paušálem. V praxi se zejména u bytů velmi často volí 30% výdajový paušál, neboť skutečné výdaje jsou nižší. Využitím výdajového paušálu se eliminuje riziko chyby, když v paušálu jsou zohledněny již všechny výdaje a veškerá administrativa je velmi jednoduchá. Maximální částka výdajů uplatněných paušálem může být 600000 Kč, což odpovídá ročnímu příjmu 2000000 Kč.

Příloha číslo dva daňového přiznání

Příjmy a výdaje z nájmu se uvádí do přílohy číslo dva daňového přiznání. I občané mající pouze zdanitelný příjem pouze z nájmu (např. penzisté) mají samozřejmě nárok na uplatnění základní daňové slevy na poplatníka ve výši 30840 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí