Poradna: Jak to bude s mým důchodovým věkem a předdůchodem?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Edita: Budu moci odejít na podzim v 60 letech do důchodu? A jak je to s předdůchodem z mého penzijního fondu? Tam se nic nemění a budu moci 5 let předem odejít do předdůchod a stát za mě bude platit zdravotní a sociální pojištění?

Dle aktuálně platné legislativy můžete odejít do předčasného důchodu nejdříve v 60 letech. Vzhledem k tomu, že se nyní plánují rozsáhlé důchodové změny, přičemž návrhy mohou během legislativního procesu doznat změn či úprav (a to i ohledně účinnosti zákona či přechodných opatření), tak Vám dnes nejsem schopen říci, jaký bude budoucí legislativní stav. Doporučuji Vám sledovat legislativní vývoj.

Předdůchod nevyplácí stát

V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze v doplňkovém penzijním spoření. Předdůchod tedy podléhá jinému zákonu a jinému režimu než státem vyplácené státní důchody. U doplňkového penzijního spoření se plánují změny ohledně státního příspěvku a daňového odpočtu, nikoliv ohledně čerpání.

Podmínky pro čerpání legislativních výhod v předdůchodu

Na doplnění uvádím, že pro využití všech legislativních výhod, tj. aby bylo zdravotní pojištění placené státem a doba čerpání předdůchodu se hodnotila při výpočtu státního starobního důchodu jako vyloučená doba pojištění, tak musí měsíční částka předdůchodu činit alespoň 30 % průměrné mzdy, přičemž je nutné předdůchod pobírat minimálně dva roky.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí