Poradna: Jaký vliv má příjem mých synů na výchovné?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Radka: V květnu půjdu do předčasného důchodu, bohužel dříve nemohu. Vychovala jsem dva syny, oba velmi dobře vydělávají a platí vysoké daně. Má to nějaký vliv na výchovné k důchodu? A dostanu ho, i když půjdu do předčasného důchodu?

Legislativní novinkou roku 2023 je i výchovné k důchodu. Na každé dítě náleží ve výši 500 Kč, přičemž na výchovné mají zpravidla nárok ženy. Výchovné přitom náleží i k předčasnému důchodu a z důvodu dřívějšího odchodu do penze se výchovné nijak nekrátí. K vypočtenému předčasnému důchodu Vám tedy bude připočteno výchovné v částce 1000 Kč.

Výdělek dětí nerozhoduje

Měsíční částka výchovného je ve všech případech stejně vysoká, nerozlišuje se aktuální věk dětí, jejich majetková ani příjmová situace. I když tedy Vaši synové platí vysoké daně, tak se Vám výchovné nezvýší.

Výchovné náleží i na nepracující děti

Legislativou není ani stanoveno, že pro přiznání výchovného musí dítě nějakou minimální dobu pracovat. V praxi tedy dochází k situacím, že nárok na výchovné mají i ženy, jejichž děti dlouhodobě nepracují a jsou na sociálních dávkách. Ani v takových případech se výchovné nekrátí.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí