Poradna: Hledání zkráceného úvazku v předdůchodovém věku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Jiří: Za čtyři roky dosáhnu důchodového věku, ještě přemýšlím, že odejdu do předčasného důchodu, pokud nenajdu práci na zkrácený úvazek, na plný už pracovat nechci. Příští rok mají být zkrácené úvazky nějak zvýhodněné, jak to prosím je, abych věděl co a jak, když teď budu takovou práci hledat.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Legislativní výhody od února příštího roku platí pro zaměstnavatele, aby více práci na zkrácený úvazek nabízeli, neboť nabídka práce na zkrácený úvazek je v Česku v porovnání se západoevropskými zeměmi malá, přitom pro řadu lidí je práce na zkrácený úvazek z různých důvodů atraktivní.

Novinkou příštího roku je snížení sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem za zaměstnance pracující na zkrácený úvazek splňující zákonné podmínky o 5 % (z 24,8 % na 19,8 %). Mimo jiné toto „daňové zvýhodnění“ platí i pro zaměstnavatele zaměstnávající na zkrácený úvazek zaměstnance starší 55 let, což je i Váš případ.

Na daních budete platit stejně

Z důvodu práce na zkrácený úvazek se však zdanění Vaší hrubé mzdy nesníží. Zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek budou v roce 2023 odvádět ze své hrubé mzdy stejné daně jako v roce 2022. Z případné hrubé mzdy ze zkráceného úvazku budete tedy platit sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu.

U žádné z těchto přímých daní nebudete mít nárok na nějaké daňové osvobození. Sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem je 4,5 % z hrubé mzdy, sazba sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem je 6,5 % z hrubé mzdy a daň z příjmu činí 15 % z hrubé mzdy. I zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek mají nárok na slevu na poplatníka, která činí 2570 Kč.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí