Poradna: Podnikání na rodičovské dovolené

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Lucie: Mám dvouletého syna, a ještě rok s ním budu na rodičovské dovolené. Mohu při pobírání rodičovského příspěvku začít podnikat?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Čerpání rodičovské dovolené není překážkou pro zahájení samostatné výdělečné činnosti. Můžete tedy současně být na rodičovské dovolené ze zaměstnání a pobírat rodičovský příspěvek a současně mít příjem z podnikání. Budete si však muset splnit všechny zákonné oznamovací a registrační povinnosti, stejně jako ostatní OSVČ. Pobírání rodičovského příspěvku Vás automaticky neosvobodí od daňových plateb a vyplňování daňových formulářů (daně z příjmu a přehledů pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu).

Vedlejší samostatná výdělečná činnost

Vykonávaná samostatná výdělečná činnost je v těchto případech zvýhodněna, neboť se jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Z vedlejší samostatné výdělečné činnosti se platí sociální pojištění a zdravotní pojištění vždy ze skutečného vyměřovacího základu (poloviny daňového základu), nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ jako je tomu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti.

Sociální pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti se vůbec neplatí, když je hrubý zisk do limitu. Např. pro celý kalendářní rok 2022 je limitem pro neplacení sociálního pojištění z výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti částka 93387 Kč. Pokud se vykonává vedlejší samostatná výdělečná činnost po část roku, tak je limit (hrubý zisk) poměrně nižší.

Platba daně z příjmu

Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob uplatníte základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč, i když budete samostatnou výdělečnou činnost vykonávat pouze po část roku. Pro uplatnění dalších daňových slev a daňových odpočtů musí být splněny zákonné podmínky.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí