Poradna: Změna zaměstnání a daňové slevy

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Roman: Aktuálně jsem změnil zaměstnání, paní účetní mi dala podepsat nějaké prohlášení k dani. Tento tiskopis jsem podepsal už u dřívějšího zaměstnavatele. Jak to prosím je?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Zaměstnanec, který u zaměstnavatele podepíše prohlášení k dani, má při výpočtu daně z příjmu fyzických osob nárok na uplatnění daňových slev. Každý daňový poplatník má nárok na daňovou slevu na poplatníka. Měsíční sleva na poplatníka činí 2570 Kč, přičemž snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu.

Kdy nelze podepsat prohlášení k dani?

Při práci pro více zaměstnavatelů současně může mít zaměstnanec podepsáno prohlášení k dani pouze u jednoho z nich. Žádnou z daňových slev nelze uplatňovat v nějakém měsíce vícekrát. Při změně zaměstnání je však možné během roku podepsat prohlášení k dani u nového zaměstnavatele, v tomto případě je totiž prohlášení k dani na daný měsíc podepsáno pouze jednou.

Roční zúčtování daně

V případě, že jste pracoval pouze na hlavní pracovní poměr pro jednoho zaměstnavatele a nyní budete pracovat na hlavní pracovní poměr pro druhého zaměstnavatele, přičemž se zaměstnání nepřekrývají a během roku 2022 nebudete mít jiné zdanitelné příjmy, tak budete moci požádat nového zaměstnavatele o roční zúčtování daně. Od dřívějšího zaměstnavatele budete potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2022, které předáte mzdové účetní nového zaměstnavatele.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí