Poradna: Práce na dohodu v předčasném důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Jitka: Jsem v předčasném důchodu a mám nabídku si přivydělat na DPP. Kolik si takto mohu vydělat, abych nepřišla o důchod?

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Z hrubé odměny z dohody o provedení práce se sociální pojištění neplatí nikdy, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Při splnění této podmínky je tedy možné současně pobírat důchod a odměnu z DPP.

Příjmový limit

Na základě dohody o provedení práce si tedy můžete přivydělat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 10000 Kč měsíčně. Limit se sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť, proto si můžete případně přivydělat na základě dohody o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně pro více zaměstnavatelů současně. Jakmile však dosáhnete řádného důchodového věku, tak si již můžete přivydělat libovolně vysokou částku a nebudete legislativou nijak omezena.

Nulové zdanění

I předčasní důchodci mají nárok na uplatnění základní daňové slevy na poplatníka, v roce 2021 v částce 2320 Kč. Při práci pouze pro jednoho zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s hrubou odměnou do limitu byste tedy neplatila žádnou přímou daň (sociální pojištění, zdravotní pojištění, daň z příjmu) a Vaše čistá odměna na účet by byla ve stejné výši jako sjednaná hrubá odměna.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí