Čínská rizika: bublina na nemovitostním trhu

štítky Hypoteční úvěry Investice čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

V předchozím článku jsme viděli, že se Čína rozhodla regulovat svůj domácí sektor. V následujících dvou letech vzniklo obrovské riziko, že se tyto regulace dotknou jakéhokoliv odvětví. Risk pro čínské investice roste exponenciálně. Jaký bude mít tato ztráta důvěry dopad?

Nedostatek důvěry pro rozvíjející se trhy

Trhy v poslední době hodně ztratily. Turecká lira se propadla, ruskému akciovému trhu se nedaří. Čína začala s regulacemi. Rostoucí trhy pomalu ztrácejí důvěru investorů v lepší zítřky. Právě důvěra je klíčová pro potenciální růst na burze. Tak jako v životě se i zde velmi lehko ztratí, avšak velice těžko získává zpět. V případě krize Ruska nebo Turecka ji světový obchod ustojí, nejsou to obchodní velmoci. V případě Číny to však bude velký problém. Čínský HDP se v roce 1980 podílel na tom světovém pouze ve výši 2,5 %. V roce 2010 to bylo již 13,7 % a letos by tento podíl měl podle serveru Statistica tvořit 18,7 %. Jinak řečeno, pokud se dnešní Čína dostane do problémů, stáhne sebou celý svět.

Výhled do budoucnosti

Na burze je mnohem důležitější dynamika a blízká budoucnost než současná velikost ekonomiky. Čína byla motorem dlouhá desetiletí. Ke světovému růstu by měla v následujících dvou letech přispět 28 %, zatímco USA pouze 8 %. Jednoduše řečeno, z pohledu dynamiky růstu HDP má to, co se děje v Číně, třikrát větší dopad na světovou burzu než růst ekonomiky Spojených států amerických. V roce 2008 však byly ještě hlavním dějištěm USA. V důsledku finanční krize z roku 2008, kterou způsobilo prasknutí bubliny trhu s nemovitostmi, se krize rozšířila do celého světa. Nyní jsou nemovitosti drahé všude a zvláště pak v Číně. Právě zde je velký potenciál na splasknutí této bubliny. Stejně tak jako v roce 2008, kdy byly příčinou krize hypotéky se špatnou splatností, i nyní je čínský nemovitostní sektor silně zadlužený. Navíc právě nemovitosti se podílejí na čínském HDP více jak 20 %. Pokud praskne tato bublina, dopady mohou hravě přesáhnout krizi před dvanácti lety.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí