Sebelepší životopis pouze otevírá zaměstnatelovy dveře

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Personalisté ve spolupráci s vedoucími pracovníky vybírají zaměstnance teprve na základě osobního pohovoru. Bez dobrého životopisu však zájemci mnohdy nedostanou vůbec šanci o svých kvalitách přesvědčit.

Zkušení personalisté v praxi nepřeceňují sílu životopisu. Sebelépe napsaný životopis automaticky dobrou pracovní pozici nezajistí. Teprve u osobního pohovoru se zaměstnavatelé rozhodují, se kterými zaměstnanci uzavřou pracovní smlouvu a přijmou je do pracovního kolektivu.

Vstupní brána k pohovoru

Pouze největším odborníkům v příslušném oboru stačí uvést minimalistický životopis a jsou ihned přijati, v jejich případě je totiž „prodává“ pouze jejich jméno. Většina zaměstnanců se však bez kvalitního životopisu neobejde. V žádném případě se nevyplácí úroveň životopisu podcenit. Vhodné je pamatovat na skutečnost, že pouze výborný životopis je vstupní branou k osobnímu pohovoru. Odbytým životopisem často nedostanou ani kvalifikovaní zájemci se skvělými znalostmi a dovednostmi šanci o svých přednostech přesvědčit. Napsání pravdivého, zajímavého, inspirativního a přitom stručného životopisu je tedy potřeba věnovat dostatek času, vždyť životopis je většinou prvním kontaktem uchazeče o volné místo s případným zaměstnavatelem.

Hlavně žádný univerzální životopis

Každá pracovní pozice vyžaduje speciální znalosti a dovednosti. Zájemci o nabízenou pracovní pozici by na to měli pamatovat a v případě, že se současně uchází o zaměstnání u více firem, tak by měli životopis přizpůsobit každému zaměstnavateli „na tělo“. Personalisté by měli z daného životopisu nabýt dojmu, že právě jejich firmou nabízená pracovní pozice je pro zájemce aktuálně ta nejdůležitější a právě takovou práci chce dělat. I když lze životopisem více ztratit než získat, neboť dobrý životopis pouze otvírá zaměstnavatelovy dveře, zatímco špatný životopis je ihned zavírá, tak se nevyplácí jeho napsání podcenit.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí