Chtěl bych vyšší mzdu, šéfe…

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V současně příznivé ekonomické situace a nízké nezaměstnanosti mají zaměstnanci ideální podmínky pro jednání se svým zaměstnavatelem o zvýšené své hrubé mzdy. Před samotným jednáním by však měli mít zaměstnanci připraveno co nejvíce argumentů, proč mít vyšší hrubou mzdu.

Řada zaměstnanců je v práci finančně nespokojena a myslí si, že si zaslouží vyšší mzdu. Nespokojenost s výši hrubé mzdy však nestačí, aby zaměstnavatel sám od sebe hrubou mzdu zvýšil. Zaměstnanec si musí se zaměstnavatelem nebo zodpovědným nadřízeným promluvit, přičemž jeho pracovní výsledky realisticky odpovídají vyšší mzdě.

Jednání o mzdě

Zaměstnanci, kteří si myslí, že jsou finančně nedoceněni a že se zaslouží vyšší mzdu, mají v podstatě tři možnosti:

  • nic nepodnikat a být v práci dále naštvaní, což se rychle podepíše na kvalitě práce
  • hledat si na trhu práce nové pracovní uplatnění
  • promluvit si o mzdě se zaměstnavatelem

První varianta je samozřejmě nejhorší, protože dlouhodobá pracovní nespokojenost se projevuje i v osobním životě a problémy se začínají kumulovat. Při nespokojenosti s finančním ohodnocením je tedy vhodné volit mezi zbývajícími dvěma variantami.

Kdy jednat se stávajícím zaměstnavatelem?

Zaměstnanci, kteří jsou spokojeni s pracovním kolektivem, které jejich práce baví, kteří nemusí do práce dojíždět… by si měli nejdříve promluvit o svém mzdovém ohodnocení se současným zaměstnavatelem. Pokud se firmě daří, kvalita práce zaměstnance je vysoká a mzdové ohodnocení v porovnání s ostatními zaměstnanci nebo s úrovní mezd v ekonomice je nedostatečné, potom je samozřejmě naděje pro zvýšení mzdy. K jednání o mzdě je potřeba přistupovat jako k obchodu a tedy mít připraveny precizní argumenty, proč by měl zaměstnavatel za vykonávanou práci zvýšit mzdu. Před samotným jednáním je vhodné mít promyšlen i scénář, jak postupovat v případě, že nedojde ke zvýšení mzdy. Zdali nadále pokračovat v dané práci a např. opět za rok zkusit jednat o zvýšení mzdy znovu nebo si hledat novou práci u jiného zaměstnavatele.

Kdy hledat novou práci?

Když není mzdové ohodnocení dostatečné a přitom zaměstnanec není v práci z různých objektivních důvodů spokojený, potom zvýšení mzdy všechny problémy neřeší, a proto je dobré hledat na trhu práce nové pracovní uplatnění. K hledání nové práce je potřeba přistupovat zodpovědně a neukvapit se. Je dobré si udělat seznam, co od nové práce očekáváme (počínaje finanční stránkou a náplní práce konče). Při unáhlené změně práce může být situace ještě horší, přičemž pracovní začátky s sebou vždy přináší stres navíc.

Petr Gola

Další články k tématu Mzdy v ČR

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí