Kdy pozastavit obchodování?

štítek Investice čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Kdy pozastavit obchodování – Psychologie money managamentu

Vynucené přestávky

Margin call

Jde o varování brokera, že na účtu nemáte dostatek kapitálu na pokrytí marginu. Jedná se pouze o upozornění, ale je dobré mu věnovat pozornost a zařídit se podle něj. Pokud toto varování nebudete respektovat a na účet nepřibudou, ale naopak z něj zmizí další prostředky, může dojít k akci ze strany brokera – stop out.

Stop out

Margin je poslední ochrana makléře před tím, že by čelil své vlastní ztrátě, proto vám začne zavírat pozice (od té nejméně výnosné) dokud nebude na účtu dostatek prostředků na pokrytí marginu. Jedná se o jeden z nejhorších scénářů a je ve vašem nejvyšším zájmu, aby k této situaci vůbec nedošlo.

Margin call a stop out udává broker v procentech. Pokud margin call = 100%, stop out = 80%, znamená to, že pokud váš účet poklesne na úroveň marginu, dostanete varování a pokud ztratíte dalších 20% z marginu, začne broker uzavírat pozice od té nejméně profitabilní a neumožní vám další obchodování, dokud na účtu nebudete mít hodnotu marginu. Někteří FX brokeři uvádějí pouze margin call. Pak to znamená, že margin call zahrnuje obě akce. Takže margin call X % = stop out X %. Jednoduše vám broker začne zavírat pozice bez dalšího varování.

Jak margin call vypadá

Většina FX brokerů vám zašle E-Mail, SMS apod. oznamující nedostatek prostředků na vašem účtu. Podobnou zprávu naleznete ve své platformě. Většina platforem také nabízí různé formy alertů (upozornění), která vám dají vědět v případě, že účet je na určité hranici, která je z hlediska vaší psychologie a money managamentu důležitá. Pozor! Broker vám může zavírat pozice už při margin callu!

Pozor na páku

Forex dnes poskytuje obrovskou leveridge – až 1:1000. Což vytváří pocit, že můžete mít neomezený počet otevřených lotů. Tento počet není neomezený, ale lehce spočítatelný. Má smysl počítat.

Kdy je dobré přestat na základě vlastního rozhodnutí

Co se psychologie týče, zamyslete se nad tímto. Z vašeho účtu jste ztratili 65 % a přišlo vám upozornění o nedostatku prostředků na účtu. Zkuste si upřímně odpovědět na otázku, jestli si skutečně věříte natolik, že účet který jste tímto způsobem “zhodnotili“ se vám pod psychickým nátlakem podaří vydělat zpět. Šance, že se vám to podaří, je malá. Rozhodně mi dáte za pravdu, že je menší než když si na účet pošlete další prostředky a začnete hodnotit podle money managamentu a psychologie výhodnější sumu peněz. Uvádí se, že kolem 80 % obchodu tvoří psychologické návyky. Vím, že vydělávání dalších peněz v práci nebo jiném podnikání vás může “zdržovat“ od dosáhnutí vašeho prvního $ milionu, ale rozhodně ho nedosáhnete dřív, když ztratíte ještě poslední zbytek účtu.

Každý má v sobě tak trochu hazardéra, který se vidí ve svém luxusním autě a se svým tučným bankovním kontem oslňující svou hezkou partnerku. Tento hazardér vám vždy řekne, že právě tenhle obchod bude výdělečný. Neposlouchejte toho hazardéra. Hazardér bude mít párkrát pravdu. Konstantně ne.

Chtěl bych připomenout, že vydělat peníze na burze není (bohužel a naštěstí) intelektuálně náročná věc. Člověk disponuje inteligenčním kvocientem (IQ) a emočním kvocientem (EQ). IQ se rozvíjí zhruba do 20-ti let, poté už minimálně, popřípadě vůbec. EQ je třeba v průběhu času rozvíjet – všimněte si že píši:“je třeba rozvíjet“. Zestárnutí z vás totiž dobrého obchodníka neudělá. V tomto případě nejste výjimka. Pokud ano, nezdržujte se čtením těchto článků a jděte hodnotit svůj účet. Není třeba dodávat proč je EQ v trzích důležité.

Ale nechápejte mě špatně. Inteligence určitě není na škodu, naopak! Téměř každý prodělávající, se kterým jsem se potkal, měl však dostatečné znalosti z oblasti analýzy, ale nedostatečnou kvalitu svých psychologických a emočních návyků. O těchto skutečnostech mluví a píší všichni velcí obchodníci ve svých knihách a platí pro všechny. To jestli tuto skutečnost přijmete, nebo časem sami objevíte je na vás. Ani jedna z těchto možností není špatně, ale předpokládám, že jste na našich stránkách právě proto, aby jste svůj proces učení zkrátili a zaplatili co nejmenší školné v podobě ztrát. Najděte si rozumnou hranici mezi věčným hledáním toho nejlépe předpovídajícího systému a absolutním ovládáním svých emocí. Už slyším nevyslovenou otázku. Ano, píše se mi o tom skutečně výrazně lépe než se to plní.

Souvislost psychologie a margin callu je následující. Je psychicky velmi náročné obchodovat ve chvíli, kdy vám broker řekne, že na účtu skoro nic nemáte. Já osobně radši přestávám obchodovat při ztrátě ¼ účtu. Vydělat zpět 25% není takový problém. Chápejte tuto pauzu v obchodování jako formu Stop lossu (SL). Optimální SL by měl mít také velikost kolem 25 % účtu / leveridge velikosti vašeho účtu. Pokud ztratíte větší část účtu, začnete přemýšlet o tom, co je špatně a měnit svůj systém za chodu, což vám umožní ještě efektivněji a rychleji ztratit zbytek.

Margin call je scénář ke kterému by vůbec nemělo dojít. Když už k němu dojde, uzavřete své pozice dříve, než se o to postará broker (dokud nad tím máte kontrolu).

Dobrá, možná jste se z tohoto článku dnes něco dozvěděli, ale co s tím? Máte několik možných přístupů k této problematice. Tato mi přijde z hlediska MM a psychologie nejschůdnější. Rozhodně tu nerozdávám svůj ultimátní přístup k money managamentu, “se kterým se již tisíc obchodníků stalo milionáři“, ale myšlenky, které je podle mne dobré zahrnout do svého plánu.

David Schlögl

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí