Pomalu přichází další výrazná korekce na světových trzích.

štítky Investice Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Doktor „Zkáza“ Marc Faber znovu poukazuje prstem na současný ekonomický vývoj a predikuje další výraznou korekci na světových trzích.

Faber dokázal jako jeden z mála v minulosti předpovědět pokles například v roce 1987, kdy varoval své klienty před takzvaným „Černým pondělím“. V pondělním živém vstupu na CNBC znovu naznačil, že světové ekonomiky se nacházejí v bodě, kdy jsou na pokraji vážného zpomalení.

Jako příčinu ovšem v současné chvíli nevidí situaci v Evropské unii. Oproti tomu poukazuje na dva další, velmi silné světové hráče a to Indii a Čínu kde dochází již v delším časovém období ke zpomalení růstu, ne-li již přímo stagnaci. Nejnovější zprávy z Pekingu a Indie jeho slovům dodávají smrtelný nádech. Čínský index nákupních manažerů znovu klesá a to z dubnových 49,3 na současných 48,7 bodu. Již sedmým měsícem se tak nachází pod padesáti bodovou hranicí, což indikuje pokles ekonomické aktivity.

Další problematickou rovinu vidí Faber ve stárnutí populace, která v současné chvíli je výrazně negativně roztroušena v rámci ekonomicky aktivních obyvatel a lidí na pokraji, nebo již v důchodovém věku. To podle Fabera indikuje i pro následující období jako krajně nebezpečné a celý svět to podle něj posouvá na pokraj deflace.

Například společnost Tiffany vykázala ne příliš uspokojivé výsledky a v tomto odvětví vidí Faber právě indikace, že započíná klesat spotřeba. Stejně tak jako výsledky u Tiffanyho nebyly povzbudivé, nebyl pozitivní ani výhled pro zbytek roku.

Faber dokonce přichází s konstatováním, že tento efekt by se měl naplnit již na konci tohoto roku, maximálně pak na začátku roku 2013. Na otázku jak je to pravděpodobné suše zkonstatoval, že je to doslova nevyhnutelný cyklus.

Faber ale nevidí pouze negativa. Doufá, že v nejbližší době vystoupí Řecko z Eurozóny, což by mělo přinést dočasnou úlevu pro Euro a následně také vzpruhu pro řeckéakcie, které jsou již tak levné, že v ceně je takový proces již zanesený. Tam vidí Faber největší příležitost pro následující období. Ačkoliv to nebude dobré pro bankovní sektor a pojištění, dá se říci, že se jedná o prvo základ možného ozdravného procesu.

Faber však o možnosti výstupu Řeků mluví pouze jako o hypotetické variantě, zrovna tento model nevidí jako jistý a rozhodně ne v nejbližší budoucnosti. Faber jako variantu pro stabilizování portfolia navrhuje držet a nakupovatzlato, kterému predikuje na konci roku 2012 nejnižší možnou hodnotu okolo 1520 dolarů, kde se ostatně nyní pohybuje. Celé portfolio mají ještě investoři držet v dolarech. Podotýká, co se tak ještě může s eurem stát, až Evropská unie začne tisknout další dotace pro stále neodcházející Řeky.

Kamil Beran Zdroj: cnbc.com

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí