EK: Špatné hospodaření může státy připravit o všechny peníze z EU

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Státy, které v budoucnosti poruší rozpočtová pravidla EU, budou moci přijít o všechny unijní dotace a peníze, včetně zemědělských dotací. Navrhla to dnes Evropská komise. Farmáři se ovšem nemusí bát, že by je špatné hospodaření vlády připravilo o dotace, stát by jim je musel vyplatit ze svého.

Členským zemím EU by přitom sankce nehrozily již jen v případě, že překračují roční rozpočtový schodek ve výši tří procent HDP, jako je tomu doposud. Evropská komise chce totiž státy nově trestat i v případě, že jejich celkový dluh překračuje 60 procent HDP, což je případ celé řady zemí, včetně Německa či Francie a dalších klíčových unijních ekonomik. Dluh Itálie například přesahuje 100 procent HDP.

Evropská komise v novém návrhu připouští, že hrozba sankcí by se tak vznášela i nad zeměmi, které sice dokázaly stlačit roční rozpočtový schodek pod tří procenta HDP, ale jejich celkový dluh se stále pohybuje nad 60 procenty HDP. Tyto státy by rovněž musely složit v Bruselu určitou zálohu, která by se odvíjela od velikosti jejich ekonomiky, a z té by dokonce platily úroky, dokud by jejich hospodaření nesplňovalo unijní rozpočtová pravidla.

Nově chce ovšem komise hlídat i konkurences­chopnost jednotlivých členských států. Každý rok má zveřejňovat výsledkové tabule, které mají země EU porovnávat například z pohledu ceny práce, vývoje cen na realitním trhu, zadlužení domácností či zahraničních investic. Pokud se ukáže, že některé země výrazně ztrácí konkurenceschop­nost, jako nyní například Řecko či Španělsko, EU vydá varování a navrhne jim celou řadu opatření, která mají vést k nápravě. Ty se mohou týkat například reforem na pracovním trhu.

Pokud se situace ani po tomto zásahu nezmění, Evropská komise stát zařadí do procedury pro nadměrné nerovnováhy. V současnosti přitom existuje jen procedura pro nadměrný rozpočtový deficit, na jejím konci může být právě uvalení sankcí. Návrh komise sice nespecifikuje, zda i v případě ztráty konkurenceschop­nosti, budou hrozit sankce, nedá se to však vyloučit.

V současnosti je nicméně zřejmé, že si unie bude konkurenceschop­nosti jednotlivých zemí všímat především v případě členských států eurozóny. Nerovnováhy mezi zeměmi platícími eurem totiž do značné míry ohrožují sílu evropské jednotné měny na finančních trzích. Komise ovšem bude monitorovat i zbylé státy EU, tedy i Českou republiku.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí