Šéf MMF a Merkelová varovali před rizikem nákazy řeckou krizí

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn a německá kancléřka Angela Merkelová včera nezávisle na sobě varovali před finanční nákazou, která může hrozit ostatním zemím eurozóny, pokud se nepodaří zastavit řecká dluhová krize. Obavy z nákazy i její symptomy se v posledních dnech čím dál silněji projevují na finančních trzích, kde kurz eura klesá na stále nová roční minima a výrazně oslabují akciové burzy.

Šéf MMF připustil riziko, že řecká dluhová krize se přenese i na jiné menší země eurozóny. Největším ekonomikám Německu a Francii však nic takového reálně nehrozí, řekl Strauss-Kahn francouzskému deníku Le Parisien. Pohrozil také, že když Řecko nebude dodržovat sjednaná úsporná opatření, může být uvolňování dohodnuté finanční pomoci zastaveno.

Investoři se bojí, že víkendová dohoda, podle níž Řecko dostane od MMF a zemí eurozóny na tři roky finanční pomoc v historicky rekordním rozsahu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč), nebude vysoce zadlužené zemi stačit. Jejich pozornost se navíc obrátila na další ohrožené země jako Španělsko a Portugalsko, tedy státy, které vedle vysokých dluhů mají nepříznivé ekonomické vyhlídky. Akcie v obou zemích výrazně klesají už druhý den, stejně jako úroky a ceny pojištění jejich státních dluhopisů.

„To, co teď pozorujeme, je klasický efekt finanční nákazy,“ řekl agentuře Reuters Sebastian Barbe z hongkongské pobočky Credit Agricole. „Trh totiž už do cen započítává další rozšíření krize státních dluhů v Evropě,“ dodal.

„Riziko nákazy existuje vždycky,“ řekl Strauss-Kahn. „Mluví se o Portugalsku, to ale podniká příslušná opatření a jiné země jsou v mnohem pevnější pozici,“ dodal.

Merkelová v německém parlamentu prohlásila, že v této nejvážnější krizi eurozóny za 11 let její existence je v sázce budoucnost Evropy. Stejný osud jako Řecko by potkal i další země eurozóny, pokud mezinárodní finanční pomoc Řecku neuspěje, řekla kancléřka v Bundestagu, který začíná diskutovat o uvolnění německého příspěvku k řecké pomoci v sumě asi 22 miliard eur.

„Jsme na křižovatce,“ řekla Merkelová a pohrozila, že bez záchrany Řecka by mohla řetězová reakce destabilizovat evropský a mezinárodní finanční systém. Mnozí pozorovatelé Merkelovou kritizovali za to, že svým váháním se schválením pomoci řeckou krizi prohloubila. Kancléřka si však na druhou stranu proti odporu Francie a Evropské centrální banky vynutila účast MMF, který dokáže sjednané podmínky u dlužníků účinně kontrolovat a vynucovat.

Šéf MMF Strauss-Kahn připomněl, že podle dohody bude plnění plánu řeckých úspor a snižování rozpočtového deficitu monitorováno každé tři měsíce. Pokud by Řecko dohodnuté kroky neplnilo, „mezinárodní společenství by se mohlo stáhnout,“ řekl. Strauss-Kahn také odmítl stále častější návrhy komentátorů, aby Řecko nebo jakákoli jiná země se stáhly z eurozóny, protože to by podle něho znamenalo „konec eura“.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí