Podnikatelé z EU vyzvali Topolánka k obraně proti ochranářství

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Šéf evropského zaměstnavatelského svazu BusinessEurope Ernest-Antoine Seilliére vyzval v dopisu českého premiéra Mirka Topolánka jako šéfa předsednictví EU k bránění všem formám protekcionismu.

Dále jej žádal o zasazení zlepšení přístupu firem k financím, zavedení účinných opatření pro hospodářské oživení a k urychlení reforem. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl věří, že se o těchto bodech bude diskutovat 1. března na summitu EU v Bruselu.

Naprosto klíčové v nynější situaci je to, že se podniky nemohou uzdravit bez opětovného získávání úvěrů od bank, uvedl Seilliére. Vlády a centrální banky již podle něj učinily důležité kroky v reakci na nejbezprostřednější problémy. Dodal však, že by se měla zvážit další opatření. Vlády a banky by prý například mohly prozkoumat možnost nákupů cenných papírů přímo od podniků. Hospodářská recese začala finanční krizí, takže nyní se musí opět nastolit důvěra mezi bankami, doplnil Míl.

BusinessEurope očekává, že zpomalení ekonomiky se ve většině zemí Evropské unie obrátí do recese. V letošním roce předpokládá pokles hrubého domácího produktu EU o 1,8 procenta, v zemích eurozóny o 1,9 procenta. Nárůst nezaměstnanosti v unii odhadl svaz na čtyři miliony osob, takže by její míra vzrostla v EU na 8,7 procenta, v eurozóně na 9,3 procenta a v roce 2010 se přiblížila deseti procentům.

Proti protekcionismu, který by se mohl objevit v souvislosti se současnou hospodářskou krizí, burcoval dnes ministr financí Miroslav Kalousek v úvodu dvoudenního společného zasedání Evropského parlamentu a obou komor českého parlamentu v Bruselu. Obavy z ochranářství nedávno rozvířil například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, když nabádal k přesunu francouzských automobilek působících v zahraničí, mimo jiné i v Česku, zpět do Francie. Tím vyvolal nevoli v ČR i v dalších zemích.

Evropské firmy nyní znepokojuje vedle ekonomické situace rovněž energetická bezpečnost a průtahy při dokončování katarského kola jednání o liberalizaci obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO), podotkl Seilliére. Evropské firmy podle něj rovněž spoléhají na to, že předsednictví EU a Evropská komise zajistí dlouhodobou stabilitu dodávek ruského plynu do Evropy.

BusinessEurope, který sdružuje 36 podnikatelských a zaměstnavatelských svazů z 33 zemí Evropy, očekává od českého předsednictví, že bude činnost na úrovni EU směřovat k rychlému vyjasnění důležitých praktických otázek. Týká se to i ambiciózního energeticko-klimatického balíčku přijatého EU v prosinci 2008, což prý ještě více zdůraznilo nutnost vystupňovat úsilí EU, které by vedlo ke zvýšení konkurenceschop­nosti Evropy a zvýšilo by bezpečnost energetických dodávek.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí