Refinancování hypotéky: Sazby se zvyšují, vyplatí se srovnání

Komerční sdělení

foto: Ušetřeno.cz

Hypotéka, která byla výhodná před lety, může být v současné době jednou z nejdražších. O aktuálním srovnání se můžete přesvědčit třeba ihned, a to z pohodlí domova, z kanceláře nebo odkudkoli na svém chytrém zařízení. Díky online srovnání najdete v rychlosti nabídku na míru a můžete tak refinancovat i svoji hypotéku.

Nabídky se stále mění

Snili jste o rodinném domě, pozemku, na kterém v budoucnu budete stavět nebo o pronájmu svých vlastních nemovitostí? Hypotéka vám možná pomohla tyto cíle naplnit, ale dnes může být situace jiná. Pokud již nečerpáte výhodný úrok, jako v době fixace, vyplatí se zkontrolovat aktuální situaci na trhu a v případě potřeby refinancovat. Nespoléhejte se jen na jednoho poskytovatele a srovnejte si jich desítky.

Vyberte si nejvýhodnější variantu

Sehnat dostupnou hypotéku je v dnešní době opravdový oříšek. Opatření v době pandemie COVID-19 a nyní i válka na Ukrajině jsou hlavními důvody dnešní stále se zvyšující inflace. České národní bance se nedaří ji držet pod kontrolou tak, jak by si představovala. S tím jde bohužel ruku v ruce zvyšování úrokových sazeb. Ekonomové také varují, že se situace v nejbližších letech nezlepší. Právě naopak se očekává ještě horší dostupnost hypoték. Pokud tedy i vy zvažujete nové bydlení zajištěné hypotékou či refinancování té stávající, místo odkládání, které se vám může prodražit, raději zkuste banku s požadavkem oslovit.

A kde na vás čeká nejvýhodnější hypotéka? Kalkulačka hypotéka je snadným a dostupným online nástrojem, který vám dá odpověď do několika minut. Ušetříte si tak čas strávený navštěvováním jednotlivých poboček a vše si rozmyslíte z pohodlí svého domova.

Není hypotéka jako hypotéka

Výjimkou už nejsou ani tzv. americké hypotéky, které se od těch klasických liší svým účelem. Úrokové sazby jsou sice v takovém případě vyšší, ale banku nebude zajímat, na co jste poskytnuté finanční prostředky použili. Můžete je tak čerpat nejen na nové bydlení, ale také například na jeho vybavení, což je u klasické hypotéky problém. Dokládání účtů je často největším strašákem, proto se mu tímto způsobem můžete jednoduše vyhnout.

Kolik vám banka půjčí?

Máte hlavu v oblacích nebo svou finanční situaci spíše podceňujete? Ať je to jakkoliv, banka vám dá konkrétnější návrh sumy, kterou si můžete dovolit. Banky své podmínky neustále aktualizují a podmínky se mění také v dubnu 2022. Výpočet hypotéky proto provádějte vždy v aktuálním období. Kromě vašich příjmů a výdajů bude banku zajímat také váš věk a další kritéria.

Pokud refinancujete po delším časovém období, kdy jste již úspěšně splatili část hypotéky, můžete uvažovat také nad vyvázáním některých zastavených nemovitostí.

Parametry, podle kterých můžete půjčky porovnávat a vybírat:

  • RPSN
  • Maximální LTV
  • Měsíční splátka
  • Úroková sazba

Refinancujte a ušetřete

Řada žadatelů totiž během čerpání hypotéky zjistí, že jim zapůjčený obnos nestačí a je ho třeba navýšit. Stejně tak vás může zaskočit výše splátek nebo jen zjistíte, že jste při podpisu nevěnovali potřebnou pozornost všem podmínkám ve smlouvě. Ani tak ale není vše ztraceno. O navýšení nebo refinancování hypotéky si vždy můžete zažádat.

Kalkulačka hypoték potřebuje jen základní údaje, aby dokázala zobrazit nabídky na míru. Pak už jen filtrujte výsledky podle svých preferencí a v případě nejasností si nechte zdarma poradit od specialistů.

Některé banky už po věřiteli nevyžadují, aby si u nich otevřel účet. Proto můžete hypotéku zvažovat bez omezení u různých poskytovatelů.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí