Refinancování není žádná věda. Jak refinancovat hypotéku v 7 krocích?

Komerční sdělení

foto: PR

S myšlenkou refinancovat hypotéku si každý měsíc pohrávají stovky Čechů, a to s jediným cílem ušetřit na úvěru na bydlení. Víte, kdy a jak refinancovat hypoteční úvěr?

Aby, hypotéka nebyla nevyzpytatelným dluhem, má klient právo si úrokovou sazbu zafixovat na určité období. Co to znamená? Po dobu 5, 8 nebo i 10 let jsou podmínky hypotéky neměnné. Tři měsíce před koncem fixace je proto nutné se zajímat, co bude dál. Většina bank své klienty zavčasu kontaktuje s novou nabídkou, klient pak má dvě možnosti.

  • Podmínky přijme a pokračuje dál ve splácení.
  • Rozhodne se pro refinancování hypotéky.

Proč refinancovat hypotéku?

Pokud klient neakceptuje nové podmínky, má možnost jít o dům dál a využít refinancování hypotéky u konkurence. Znamená to, že současná hypotéka je splacena hypotékou od jiného poskytovatele. Klient tak nadále splácí úvěr na bydlení, avšak u jiné banky. K refinancování mohou vést různé důvody:

  • nižší úroková sazba,
  • nová výše měsíční splátky,
  • jednodušší administrativa,
  • minimum poplatků,
  • doba splácení.

Jak zjistit, že se vám refinancování vyplatí?

Převedení hypotéky ke konkurenci ale rozhodně není pro každého, k tomuto kroku je dobré přistoupit jen tehdy, víte-li, že se skutečně vyplatí. Pomoci vám k tomu může úvěrová kalkulačka a především hypoteční specialista, zohlednit jen nižší úrok totiž nestačí, zapotřebí je posoudit jednotlivé nabídky včetně všech možných nákladů, jako jsou například:

  • odhad nemovitosti,
  • cena za poskytnutí úvěru,
  • náklady související s Katastrem nemovitosti.

Samotné refinancování je sice obvykle zdarma, ale jen za vklad a výmaz zástavního práva zaplatíte 4000Kč poplatek.

Váháte-li stále nad tím, zda jít do refinancování či nikoliv, využijte výpočet hypotéky online, zjistíte tak, zda konkurenční nabídka banky je pro vás výhodnější či nikoliv.

Převést úvěr na bydlení k jinému poskytovateli můžete v průběhu splácení nejen jednou, ale i dvakrát, třikrát nebo čtyřikrát. Pokud nežádáte o navýšení půjčené sumy, pak vás ani nečeká žádné složité vyřizování, obvykle stačí vyplnit žádost, se kterou vám pomůže hypoteční specialista.

Jak refinancovat hypotéku v 7 krocích?

  1. Zažádejte svou banku o nové podmínky pro splácení hypotéky.
  2. Zjistěte si, co je dostupné aktuálně na hypotečním trhu.
  3. Oslovte konkurenční banky.
  4. Porovnejte si nabídky stávajícího bankovního domu s těmi novými.
  5. Zvažte, zda se vyplatí splácet původní hypotéku nebo ji refinancovat.
  6. Zažádejte o refinancování.
  7. Ověřte si, že splacení staré hypotéky proběhlo v pořádku.

Uvažujete-li i vy o refinancování hypotéky, začněte se o této možnosti zajímat zavčasu, a to nejpozději tři měsíce před skočením doby fixace. Jen tak zvládnete vyjednat ty nejlepší podmínky.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí