5 užitečných rad pro vyřizování půjčky online

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Dostat se do prekérní finanční situace je mnohem snadnější než přijít k většímu obnosu peněz, a to neplatí pouze pro dnešní dobu, ale také pro spoustu let, která jí předcházela. Rozdíl spočívá pouze v tom, že v současnosti už máme k dispozici spoustu informací a prostředků, které nám pomáhají finančním potížím předejít. Problém totiž často nespočívá v tom, že se lidé ocitnou v situaci, kdy jim chybí peníze, ale spíše v tom, že se v důsledku neuváženě zadluží.

S příchodem internetu je vyřizování půjček snadnější, rychlejší a pohodlnější než kdy dříve. Stačí otevřít webový prohlížeč a během pár minut máte podanou žádost o jeden či více úvěrů. Lidé jsou proto často velmi důvěřiví a neuvědomují si, že někteří poskytovatelé nemusí u produktů uvádět všechny důležité informace. Abychom vám pomohli takovému jednání předejít, připravili jsme si pro vás pár tipů, které vám vyřizování půjčky online podstatně usnadní.

  1. # 1. Vezměte v úvahu i nebankovní půjčky

Přestože banky zaujímají na úvěrovém trhu vůdčí pozici, neznamená to, že se jedná o jediné spolehlivé poskytovatele. Na oblibě v posledních letech získaly také nebankovní společnosti, které poskytují úvěry se stejně výhodnými nebo dokonce i výhodnějšími podmínkami než banky. Jejich produkty jsou často rozdělené podle účelů nebo typů klientů a navíc nepodléhají tak přísným podmínkám, takže jsou vyřízené poměrně rychle.

  1. # 2. Zjistěte, kolik přeplatíte

Víte, kolik vás bude úvěr stát a jak vysoká bude měsíční splátka? Pokud ne, tak rozhodně ještě nic nepodepisujte. Raději si smlouvu znovu otevřete a najděte si informace o úrokové sazbě a všech poplatcích, které budete muset uhradit. Jestliže vám ani tak není jasné, kam až vyšplhá celkový přeplatek, vezměte měsíční splátku a vynásobte ji počtem měsíců, kdy budete úvěr splácet. Následně od výsledku odečtěte vypůjčenou částku a vyjde vám celkový přeplatek.

  1. # 3. Ujistěte se, že půjčku dostanete

Nebankovní poskytovatelé jsou sice při schvalování žádostí o úvěr o něco méně obezřetní, než je tomu v případě těch bankovních, avšak stále mají své požadavky. Mezi ně obvykle patří potvrzení o příjmech, podpis ručitele, zástava nemovitosti či auta nebo také výpis z registru dlužníků. Pokud si říkáte, že přece existují produkty jako půjčka bez registru dlužníků, tak moc nejásejte. I v jejich případě je nahlížení do registru povinné, jen na něj společnosti kladou menší důraz než v případě jiných typů úvěru.

  1. # 4. Neřiďte se jen rychlostí vyřízení

Ve chvílích, kdy vás tlačí čas, se rychlá online půjčka může zdát jako dokonalé řešení, avšak nikdy by neměla rychlost vyřízení předčit ostatní důležitá kritéria. U některých produktů může dojít ke schválení a předání peněz už v rámci několika hodin, což na první pohled vypadá velice výhodně, taky to ale obvykle nese svou daň ve formě poplatků a vyšších úroků. Pak už samozřejmě záleží pouze na vás, jestli si raději připlatíte, nebo jeden či dva dny počkáte, abyste získali levnější úvěr.

  1. # 5. Jednotlivé produkty pečlivě porovnejte

S předchozím bodem úzce souvisí i naše poslední rada, která je zároveň ze všech nejdůležitější – nikdy neberte první půjčku, na kterou narazíte! U každé nabídky si nejprve důkladně přečtěte všechny informace o úrokové sazbě, poplatcích i o tom, jak se bude postupovat v případě, že se opozdíte se splátkou. Když se pro jednu z nich rozhodnete až poté, co budete znát všechny potřebné detaily, získáte jistotu, že vás v průběhu splácení nic nepřekvapí.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí