HYPOTÉKY RAIFFEISENBANK

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Hypotéka, jinými slovy hypoteční úvěr, je určena pro fyzické i právnické osoby, které se rozhodly investovat do nemovitosti. Obecně se poskytují dva základní typy úvěrů.

  • Účelová hypotéka, která je určena pouze pro účely investování do nemovitosti. Tato hypotéka vám poskytne lepší úrokové sazby než bezúčelová, protože banka v tomto případě ví, co úvěrem chcete financovat.
  • Bezúčelová (americká) hypotéka, kterou lze použít na cokoliv.

Po celou dobu trvání úvěru jste majitelem dané nemovitosti, přičemž banka musí na ni mít jen zástavní právo, které skončí hned po splacení hypotéky. Zástavním právem nejste nijak omezováni v používání nemovitosti, tímto způsobem si banka pouze chrání poskytnutou nesplacenou půjčku. Zástavní právo se vztahuje většinou na bytovou jednotku, objekt pro účely individuální rekreace, rodinný dům nebo pozemek. Základním principem je, aby se záložní nemovitost nacházela na území České republiky.

Další informace ohledně legislativy i v oblasti hypoték můžete najít na webu české bankovní asociace.

Hypoteční úvěr slouží k těmto účelům

  • koupi nemovitosti – rodinného domu, bytu nebo stavebního pozemku do osobního vlastnictví,
  • koupi objektu, který je určen k individuální rekreaci,
  • koupi nemovitosti v důsledku dědičného vypořádání se,
  • refinancování jiného účelového úvěru, který byl poskytnut bankou nebo stavební spořitelnou,
  • konsolidaci tzv. Americké (neúčelové) hypotéky nebo také účelové hypotéky,
  • financování opravy, rekonstrukce nebo modernizace nemovitosti,
  • financování stavby, přístavby, nástavby nebo dostavby nemovitosti, která je zapsána v Katastru nemovitostí,
  • refinancování vlastních vložených finančních prostředků, které byly investovány do nemovitosti.

Kdo může o hypotéku požádat?

Fyzická osoba způsobilá k právním úkonům přičemž banka při schvalování hypotéky kontroluje, zda máte dobrou platební historii, to znamená, zda si své finanční závazky včas platíte a také sleduje i vaši schopnost splácet úvěr. Proto je nutné prokázat dostatečně vysokou hranici příjmů, ať už ze závislé činnosti, z podnikání, z pronájmu nemovitostí, nebo z jiných zákonných příjmů.

Doba splácení hypotéky je určena na minimálně 5 let až maximálně 30 let netřeba zapomínat na možnost že hypotéku lze splatit i dříve prostřednictvím mimořádných splátek.

Raiffeisenbank vám nabízí následující typy hypotečního úvěru.

  • Hypotéku Klasik, která poskytuje klasický hypoteční úvěr.
  • Hypotéku Klasik Plus, která vám zajistí financování takového účelu, během kterého nemůžete dočasně použít nemovitost k zajištění hypotečního úvěru.
  • Hypotéku Offset se zápočtem úspor, která vám ušetří peníze na úrocích a sníží vám i výši měsíčních splátek.
  • Hypotéku Univerzál, tzv. Americkou hypotéku, přes kterou můžete financovat cokoliv. Banku v tomto případě účel úvěru nezajímá.
  • Variabilní hypotéku, tzv. hypoteční kontokoren – čerpání a splácení této hypotéky se uskutečňuje podle vašich představ.
  • Hypotéku Profit specializovanou na nemovitosti určené k pronájmu.
  • Equi hypotéku pro klienty, kteří nechtějí nebo nemohou doložit doklad o svém příjmu standardním způsobem.

Pokud máte zájem o některou z hypoték, pomůže vám hypoteční kalkulačka, s ní si můžete vypočítat odhadovanou výši splátek.

Mezi největší výhody hypotečního úvěru patří zejména fakt, že se ke svému vysněnému bydlení dostanete mnohem dříve, než byste si na něj měli šetřit. Doba splácení je vám šitá na míru a může představovat i délku 30 let.

Dalším pozitivem je úroková sazba, která je oproti jiným bankovním úvěrům výhodnější. Díky hypotéce si můžete koupit pozemek nebo rozestavěnou nemovitost a můžete ji využít i na rekonstrukci domu nebo bytu. Před neschopností splácet hypotéku, například pokud jste nezaměstnaný nebo invalidní, se můžete pojistit.

Na druhé straně všechno má i svá negativa a proto třeba zmínit i nevýhody hypotečního úvěru. Asi největší mínus je v poskytování úvěru, který může být maximálně ve výši 70% hodnoty nemovitosti, kterou jste určili jako zástavní právo banky. Některé banky navíc vyžadují i ​​životní pojištění jako další zajištění úvěru. Negativem je i skutečnost, že čím déle úvěr splácíte, tím jsou splátky nižší, ale úroky se zvyšují.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí