Ready – made společnosti

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Máte v hlavě nápad na vlastní podnikání, svou vizi, ale neorientujete se v tom, co vše je potřeba pro založení udělat? Pak vězte, že je možné tuto starost přenechat někomu jinému.

Česká republika se vyznačuje značným administrativním aparátem a přemírou zákonů, v nichž se vyznat vyžaduje skutečně odbornou znalost práva. Pokud se podnikatel rozhodne pro založení své společnosti vlastními silami, může to trvat až několik týdnů. Jak tuto dobu zkrátit a vyhnout se náročné administrativě s tím spjaté? Využití můžete tzv. readymade společnosti.

Readymade společnost je před-založená společnost, která je řádně zapsána v obchodním rejstříku, má vlastní název i sídlo, jednatele, identifikační číslo a hlavně splacený základní kapitál. Společnost je vytvořena pouze za účelem následného prodeje. Ready made společnosti jsou zakládány v podobě akciových společnost, společností s ručením omezeným, nebo také jako SE (SocietasEuropea neboli Evropská (akciová) společnost založená dle evropského práva).

Společnosti, které se věnují prodeji readymade společností na českém trhu působí něco málo přes deset let. K výraznému rozšíření počtu takovýchto firem došlo především mezi lety 2007 a 2012.Tyto společnosti kromě již hotových společností nabízejí také další služby.

Jednou z nich je administrativní podpora při založení společnosti. Cílem této služby je provést zápis společnosti do obchodního rejstříku v co možná nejkratším čase. Jestliže z vaší strany dojde k předání všech potřebných podkladů, může být společnost založena již do jednoho týdne. Nicméně je důležité si uvědomit, že pokud se rozhodnete využít pouze tuto službu, tedy ne koupi již hotové společnosti, musíte splatit její základní kapitál.

Další nabízenou službou je i poskytnutí sídla společnosti. Vyberete si z nabízených adres, podle toho, která vám bude nejvíce vyhovovat. Služba je samozřejmě zpoplatněna měsíční částkou. Za daný poplatek získáváte tedy adresu pro svou společnost a také službu přebírání a přeposílání pošty plus řadu doprovodných služeb.

Závěrem

Dle organizace Doing Business spadající pod skupinu Světové banky se Česká republika umístila v žebříčku délky trvání zahájení podnikání až na 86. místě a to za zeměmi jako je Rumunsko (47.), Makedonie (12.) či Nikaraguou (85.), která spadá do kategorie nejméně rozvinutých zemí světa. (Pozn. Doing Business 2009)

Pak je tedy otázka, zda skutečně nevyužít možnost koupě již hotové společnosti a ušetřit tak drahocenný čas, který místo běhání po úřadech můžete věnovat svému podnikání.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí