Důchodová reforma – zásadní změny pro všechny

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Důchodová reforma je dost opomíjené téma na to, jak velké změny jsou v ní obsaženy. Důchodová reforma se dotkne většiny dospělé populace v České republice a informovanost této skupiny o této problematice je poměrně nízká. Doporučujeme vám proto si tento článek pečlivě pročíst a pro více informací si projít i odkazy, připojené v článku. Důchodová reforma totiž dává důraz na přenesení zodpovědnosti za svou budoucnost na občany a vaše budoucnost je tvořena již dnes. Proto si dejte pozor na to, co je pro vás výhodné a jak při změnách penzijního systému postupovat. Hlavní a nejpodstatnější změnou je rozšíření současného dvoupilířového systému na třípilířový. Tato změna v sobě nese ovšem řadu důležitých dopadů.

Známý základ – průběžný systém důchodů

V současné době je funkční takzvaný dvoupilířový systém a je tvořen vpodstatě prvním a třetím pilířem nového důchodového systému. První pilíř je nejznámnější a jedná se o průběžný systém důchodů.

Ten jistě znáte, protože do tohoto systému odvádíte pomocí sociálních dávek část své výplaty nebo jako podnikatel část svých výdělků. Tento systém má ale poměrně velkou nevýhodu v tom, že není nastaven dobře z hlediska motivace. V případě, že budete celý život přihlášeni na pracovním úřadě, ale práci nenajdete, nebudete mít o mnoho menší důchod než člověk pracující celý život. Peníze pomocí sociálního pojištění jsou totiž odváděny do společné kasy a z ní pak putují na konta pracovně neaktivního obyvatelstva – důchodců.

Vaše spoření – penzijní připojištění

Již v současné době ale máte možnost si na váš důchod spořit. Této možnosti se říká penzijní připojištění. V tomto názvu je slyšet sice slovo pojištění, ve skutečnosti však o žádné pojištění nejde. Je to spíše spoření. Jde o to, že každý měsíc si odvádíte na konto vašeho penzijního připojištění peníze, ke kterým dostanete poměrně vysoký státní příspěvek. Vaše peníze uložené na tomto kontě jsou dále zhodnocovány na finančních trzích pomocí penzijních fondů.

Problém ovšem je, že podmínky fungování třetího pilířepenzijního připojištění se budou v roce 2013 měnit. Hlavně se bude měnit výše státního příspěvku v penzijním připojištění a podmínky pro zhodnocování v penzijních fondech. Rok 2013 tak bude pro penzijní připojištění velmi zásadní.

Druhý pilíř – dobrovolné doplňkové spoření

Nově stát přichází s další možností, jak si spořit pro sebe, ovšem daní za to, že si budete spořit "do své kapsy" je to, že si musíte spořit více, než je běžně nutné. Tato možnost se obecně vyplatí spíše lidem s vyšším platem a většími možnostmi spoření.

Více o druhém pilíři se můžete dozvědět nastránce o pilířovém systému v penzijní reformě.

Důchodová reforma tak přináší zajímavé změny, které ovšem nejsou vhodné pro každého. Proto si zjistěte, co je pro vás zajímavé a připravte se na tyto změny zodpovědně, ať později nelitujete, že jste některých možností nevyužili či naopak vstoupili do takových, které pro vás nejsou zcela vhodné.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí