Když půjčka vyžaduje ručitele

Komerční sdělení

foto: ilustrační fotografie

Na menší úvěr dnes dosáhne téměř každý, aniž by k tomu bylo potřeba nějakého ručení. Při půjčování větších částek už ale věřitelé bývají podstatně opatrnější a vyžadují odpovídající zajištění. Ideální bývá, můžete-li ručit nemovitým majetkem. Pokud ale takovou možnost nemáte, často nezbývá než se porozhlédnout po vhodném ručiteli.

Kde je ta hranice

Neexistuje žádná striktně daná částka, do které byste si mohli půjčovat bez ručení. Nabídky jednotlivých bank i nebankovních institucí se v tomto ohledu různí. Obecně ale počítejte s hranicí někde kolem 300 – 500 000 Kč.

Přesně to nelze určit také proto, že podmínky se často liší podle toho, jak moc rizikově se jako klient jevíte. Poskytovatele úvěru tak například zajímá, jestli jste zaměstnanec nebo podnikatel, případně zda máte již nějaké další půjčky. Nejdůležitějším kritériem je ale výše vašeho příjmu. S jinými požadavky na zajištění se patrně setká zákazník s platem 10 000 Kč a s jinými zase někdo, kdo vydělává 50 000 Kč měsíčně.

Jak vypadá takový ručitel

Ručitelem se stává osoba, která se písemně zaváže poskytovateli úvěru, že v případě nesplácení převezme váš dluh včetně případných penále. Najít člověka ochotného vzít na sebe takové riziko může být ale někdy docela problém, obzvlášť když většina finančních institucí nedovoluje využít jako ručitele manžela či manželku.

Nejpravděpodobněji se vám podaří přemluvit někoho z rodiny, ale požádat samozřejmě můžete i přátele či známé. Ani ochota jít vám ručit ale sama o sobě ještě nestačí. Případného dobrovolníka čeká obdobná prověrka bonity, jakou procházejí žadatelé o půjčku. Pokud se ukáže, že jeho příjmy nepostačují nebo má negativní záznam v úvěrovém registru, nebude schválen.

Pro dobrotu na žebrotu

Role ručitele je poměrně nevděčná a kromě dobrého pocitu, že vám mohl pomoci, mu z ní plynou spíše nevýhody. Předně to je samozřejmě nebezpečí, že skutečně nesplníte své závazky, které tím pádem přejdou na něho. I když ale jeho důvěru nezklamete, může mu ručení za vaši půjčku nepříjemně zkomplikovat situaci v případě, kdy se on sám rozhodne žádat o úvěr.

Každý ručitelský závazek je totiž důkladně zdokumentován a zapsán v úvěrovém registru. Když se poté jedná o přiznání půjčky, výše potenciálního plnění splátek se automaticky odečítá od žadatelem doloženého příjmu. Jedná se o preventivní opatření, které ale u větších částek může mít výrazný vliv na celkovou bonitu.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí