Důvěra Čechů v penzijní systém je nadprůměrná

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Obyvatelé České republiky nemají příliš velkou důvěru v současný důchodový systém. Jen 11 procent české populace je přesvědčeno, že současný systém nemá vůbec žádné problémy. Naopak 21 procent pracujících a 16 procent důchodců považuje současný stav za kritický. Přesto jsou Češi v této otázce optimističtější, než je průměr v EU. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu AXA Retirement Scope 2008.

Nepříliš pozitivní pohled Čechů na důchodový systém přitom není v rámci mezinárodního průzkumu výjimečný. Na 79 procent pracujících a 70 procent důchodců si myslí, že český penzijní systém má problémy. Evropský průměr v obou skupinách je však o téměř deset procent vyšší, takže Češi jsou vlastně ještě celkem optimističtí, uvedl ředitel komunikace skupiny AXA pro ČR a SR Marek Zeman.

Reformu penzijního sytému očekává v Česku v příštích deseti letech 62 procent ekonomicky aktivních a 55 procent penzistů. Z těch, kteří reformu očekávají, se více než 80 procent domnívá, že její součástí bude navýšení věku pro odchod do důchodu. O něco méně dotazovaných pak předpokládá snižování penzí ze státního rozpočtu.

Respondenti rovněž odpovídali na otázku, zda by EU měla mít společný důchodový systém. S tím souhlasilo 21 procent pracujících a 19 procent Čechů v důchodovém věku; 17 procent, respektive 26 procent bylo proti. Většina odpovídajících v ČR však na tuto otázku nedokázala nebo nechtěla odpovědět, což ostře kontrastuje s výsledky z jiných zemí. Například v Portugalsku se pro zavedení jednotného evropského systému vyslovilo téměř 90 procent, v Polsku necelých 80 procent a na Slovensku pak přibližně 70 procent dotázaných.

AXA Retirement Scope 2008 je jediný výzkum na světě zaměřený na představy ekonomicky aktivního obyvatelstva o důchodovém věku a současně na jejich srovnání s pohledem nynějších důchodců. Letošní již čtvrtý ročník výzkumu se uskutečnil ve 27 zemích světa a dotazoval se více než 18.000 respondentů. Poprvé se do výzkumu zapojila i Česká republika a v reprezentativním průzkumu zde bylo dotazováno více než 600 osob.

Zdroj: Finanční noviny

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí