Limit pro uplatňování daňové slevy na manželku se zvýší

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Limit pro uplatňování daňové slevy na manželku nebo manžela se zvýší. Vyplývá to z novely zákona o daních z příjmů, kterou podepsal prezident Václav Klaus. Pokud si manželka ve společné domácnosti vydělá méně než 68.000 korun, bude si moci její manžel odečíst z daně 24.840 korun. Doposud byl tento limit, který si mohla manželka nebo manžel ve společné domácnosti vydělat, na úrovni 38.040 Kč.

Novela počítá s tím, že slevu s nově nastaveným limitem bude možné uplatňovat již za letošní rok. Limit pro uplatnění odpočtu od daňové povinnosti na nevýdělečně činnou manželku či manžela se od roku 2001 nenavyšoval.

Důvod ke změně podmínek spočívá v tom, že do osmatřicetiti­sícového limitu se započítává i peněžitá pomoc v mateřství, tedy mateřská. „A jestliže mateřskou pobírá žena po celou dobu ve zdaňovacím období, tak snadno může tento limit, těch 38.000, překročit,“ řekl při projednávání ve sněmovně poslanec Tomáš Kvapil (KDU-ČSL), který novelu předložil spolu se svými stranickými kolegy a stínovým ministrem ČSSD pro místní rozvoj Radko Martínkem.

Dopady na státní rozpočet odhadli autoři na 0,3 miliardy korun ročně. Na druhou strany ale předpokládají, že zhruba 30.000 daňových poplatníků získá ročně o 10.000 korun víc.

Zdroj: Finanční noviny

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí