Úřady nesmějí na kontrolu daní bez podezření

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ústavní soud rozhodl, že finanční úřady nesmějí kontrolovat podnikatele bez konkrétního podezření, že nemá v pořádku daně. Informují o tom Hospodářské noviny. Podle odborníků toto průlomové a zároveň sporné rozhodnutí může ochromit dohled státu nad placením daní. Ministerstvo financí nyní připravuje pokyn pro daňovou správu.

Soudci tento důležitý výrok vynesli v případě podnikatele Radka Poláka z Liberecka. Před šesti lety mu po náhlé kontrole finanční úředníci napočítali doplatek přes 13.000. Polák se soudil a nakonec u Ústavního soudu vyhrál. Kontrola, při níž podnikatel musí odevzdat všechny doklady a pustit úředníky třeba i domů, je podle soudců příliš velký zásah do práv. A není tedy možné, aby na ni úředníci vyrazili úplně bez důkazů.

Pro stát to znamená potíž, protože úředníci často nemají šanci dostat se k podezřením z daňových úniků jinak než právě kontrolou ve firmě.

Rozhodnutí ústavních soudců padlo už v listopadu. Přestože je výrok klíčový pro statisíce firem a podnikatelů, vědí o něm zatím jen daňoví experti. Ministerstvo financí o rozsudku ústavních soudců nechce příliš mluvit. „Příslušné útvary se výroku intenzivně věnují a připravují pokyn pro daňovou správu,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podle listu o verdiktu rozhodoval jen tříčlenný senát, který nebyl jednotný, takže je možné, že další podobný případ by jiný ústavní senát rozhodl třeba opačně. Pak by muselo zasednout patnáctičlenné plénum všech soudců.

Zdroj: ČTK

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí